Over mijn blog

Geïnspireerd door het mooie programma Verborgen verleden van de NTR, begon ik in de herfst van 2016 met een tijdrovende klus: het uitzoeken van mijn stamboom. Aangezien ik zowel de mannelijke als de vrouwelijke tak van mijn moeders ouders wil uitzoeken en ik van het heden terug het verleden in zal werken, gaat het bij dit onderzoek om een kwartierstaat.

Hoewel ik er niet in geloof dat ik passies, ambities of eigenschappen van mijn voorouders heb geërfd, ben ik toch nieuwsgierig of mijn interesse in taal, poëzie en migratie terug te vinden zijn. Zo ben ik bij mijn opa’s familie benieuwd of er creatieve mensen tussen zitten, schrijvers of schilders. En of ze überhaupt konden schrijven, want dat was bij de voorouders van mijn oma in ieder geval niet het geval. Bij haar zou het gaan om een rondtrekkende familie die langs de grens van België leefde. Waren zij Vlaamse vluchtelingen of ‘gewoon’, zoals men hen tegenwoordig noemt, gelukzoekers? Ik doe dit onderzoek dus meer omdat ik nieuwsgierig ben naar hoe en waar zij hebben geleefd, en onder welke omstandigheden zij hun leven hebben geleid.


Om antwoord te krijgen op al mijn vragen zal ik gretig gebruik maken van alle online archieven. Zoals een echte stamboomonderzoeker betaamt, zal ik mijn bronnen duidelijk vermelden.

Tips zijn vanzelfsprekend meer dan welkom.