Over Leo

Leo Kroonen (34) is geboren en getogen in Dordrecht, maar woont sinds enkele jaren in Amsterdam. Desondanks is hij de oprichter van het nu al succesvolle ’t Dordrecht van toen.

Leo studeerde Midden-Oostenstudies/Hebreeuwse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. Tegelijkertijd was hij projectonderzoeker bij het Joods Historisch Museum, archiefmedewerker bij de Bijzondere Collecties, assistent educatie & promotie binnen het departement Hebreeuwse en Joodse Studies en cultureel programmeur bij Studievereniging Sechel.

Voor zijn scriptie Protestpoëten in de Staat van Ashkenaz. De constructie van de Mizrachische identiteit in hedendaagse Israëlische poëzie aan de hand van Frantz Fanons Zwarte huid, blanke maskers onderzocht Leo welke elementen vormend zijn geweest voor de alomvattende of slechts ingebeelde Mizrachische identiteit.

Voorheen was Leo werkzaam als freelance journalist voor diverse landelijke en online magazines. Hij is van plan deze werkzaamheden na een pauze van tweeënhalf jaar weer op te pakken. Net als toen wil hij zich weer concentreren op de persoonlijke verhalen van mensen, waarbij kunst en cultuur regelmatig in verband worden gebracht met sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en psychosociale problemen.

Naar verwachting zal Leo in september 2019 starten met de masteropleiding Maatschappijgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit. Tijdens deze studie wil hij — in het licht van zijn eigen familiegeschiedenis — onderzoek doen naar de beeldvorming en identiteitsconstructie van ‘autochtone’ woonwagenbewoners.

Leo interesseert zich in beeldvorming, discriminatie, diversiteit, etnologie, genealogie, heemkunde, identiteit, maatschappij, materieel cultureel erfgoed, migratie, moderne kunst, multiculturalisme, poëzie, popcultuur, sociolinguïstiek, urbanisme, zelfbeeld.

Studiereizen (2017 – heden)
Marokko: “Relaties tussen Moslims, Joden en Christenen” (mei 2017, Nimar Rabat/Leiden Islam Academie)

Prijzen (2017 – heden)
Nettie van Zwanenbergprijs 2016 (voor Face it! Oordelen op ’t eerste gezicht)

Projecten (2016 – heden)
Inventaris van het archief van Siegfried van Praag 1916-2002 (juli – augustus 2017, Bijzondere Collecties/Bibliotheca Rosenthaliana)
Joden uit de islamitische wereld (september – december 2016, Studievereniging Sechel)

Tentoonstellingen (2016 – heden)
Face it! Oordelen op ’t eerste gezicht (19 december 2016 – 16 april 2017, Joods Historisch Museum)

Publicaties (2013 – 2016)
— Metro
— Reorient
— raseef22
— BarakaBits
— The Culture Trip
— al.arte.magazine
— This Surrounding Us All
— Arrière-garde

Publicaties (2002 – 2008)
— SEN Magazine
— Joods Journaal
— Expreszo
— Gay Krant
— Zij aan Zij
— Mixed Magazine
— Colorfull Magazine
— Taxim Magazine
— Mzine