In het concentratiekamp: Henricus Hubertus Hartogs

Gisteren vertelde ik al dat de International Tracing Service, of de Arolsen Archives zoals ze zich tegenwoordig noemen, een vernieuwde website heeft en je sinds kort online kunt zoeken. Nog lang niet alles is gedigitaliseerd, wat logisch is, maar ik vond (helaas) al wel twee familieleden van mijn oma.

Naast mijn oma’s volle neef Embertus Joannes Fransiscus van Laarhoven vond ik nog iemand. Mijn oma’s moeder heette van haar meisjesnaam Hartogs. Een behoorlijk joodse naam, waardoor er in dit archief meerdere Davids en Esthers te vinden zijn. Mijn voorouders aan oma’s kant waren echter hartstikke katholiek.

Op een of andere manier trok de naam Henricus Hubertus Hartogs me aan. Ik besloot uit te zoeken of hij familie was van mijn overgrootmoeder. En helaas, opnieuw bingo. Hij bleek haar achterneef te zijn.

Mijn overgrootmoeders stamboom:

Anna Catharina Hartogs

Dochter van:
Cornelis Hartogs
&
Joanna van de Ven

Kleindochter van:
Johannes Hartogs
&
Susanna Stooter

Achterkleindochter van:
Cornelis Hartogs
&
Gosina Kruijsbergen

Henricus’ stamboom:

Henricus Hubertus Hartogs

Zoon van:
Hendricus Hartogs
&
Adriana Lourensen

Kleinzoon van:
Leonardus Hartogs
&
Anna Margaretha van Vugt

Achterkleinzoon van:
Cornelis Hartogs
&
Gosina Kruijsbergen

Wat vertellen de documenten?

Henricus en mijn overgrootmoeder hadden dus dezelfde overgrootouders. Maar wat vertellen de documenten? Dat Henricus op 8 juni 1917 in Ravenstein geboren werd en katholiek was. Dat hij in Boekel op het woonwagenkamp woonde en twee kinderen had. Dat hij op 28 februari 1944 in het concentratiekamp Amersfoort aankwam en daar op 26 september 1944 vertrok. Dat hij vanwege zwarthandel werd gearresteerd en gedeporteerd. Dat hij vanuit Amersfoort naar Aken werd overgebracht. Dat hij kosten moest betalen.

Om het woordje ‘schwarzhandel’ moest ik wel even slikken. Voor het eerst zag ik een ‘reden’ voor deportatie genoteerd staan.

Heftig…

Ten slotte nog even de scans van de documenten.Bron: Arolsen Archives

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *