In het concentratiekamp: Embertus J.F. van Laarhoven

Misschien kun je je herinneren dat ik in april niet één, niet twee, maar drie reacties kreeg van de International Tracing Service. Bij dit archief had ik iets meer dan een jaar eerder verschillende verzoeken ingediend, omdat ik wilde weten wat er met mijn opa, mijn moeders oom en mijn vaders oom in de Tweede Wereldoorlog gebeurd was.

Van de week zag ik dat de website van de Arolsen Archives, zoals ze zich tegenwoordig noemen, enorm is veranderd én verbeterd. Allereerst ziet het er mooi vormgegeven uit. Daarnaast kun je tegenwoordig online in het archief zoeken. Dit online archief is echter nog lang niet compleet, want de door mij ontvangen documenten staan er bijvoorbeeld niet op.

Wel vond ik ene Embertus J. van Laarhoven terug. In eerste instantie dacht ik dat het om mijn oma’s oudste broer ging, maar de geboortedatum kwam niet overeen. Wie was het dan wel? Was het familie? Wel degelijk. Het bleek om een volle neef van mijn oma te gaan.

Mijn oma’s stamboom:

Cornelia van Laarhoven

Dochter van:
Wilhelmus Joannes van Laarhoven
&
Anna Catharina Hartogs

Kleindochter van:
Embertus van Laarhoven
&
Bernhardina Minckhorst

Embertus’ stamboom:

Embertus Joannes Fransiscus van Laarhoven

Zoon van:
Jan Frans van Laarhoven
&
Adriana Paulina Zwekars

Kleinzoon van:
Embertus van Laarhoven
&
Bernhardina Minckhorst

Wat vertellen de documenten?

In april werd ik behoorlijk teleurgesteld. Ik had namelijk veel meer verwacht. Niet zozeer meer documenten, want het waren er behoorlijk wat. Maar jeetje, wat werd alles summier beschreven tijdens de oorlog. Op een aantal kleine details na vertellen de meeste documenten vrijwel niets. Ook dit keer word ik niet veel wijzer van wat er genoteerd staat.

Het meest interessant is nog de begeleidende tekst boven de scans. Hierdoor weet ik dat het om een ‘individueel gevangenendossier’ van Embertus gaat en dat hij door de politie werd gedeporteerd naar ‘doorvoerkamp Amersfoort’.

Mijn oma’s neef zat dus in een concentratiekamp.

Dat is even slikken.

Verder vertellen de documenten dat Embertus op 22 maart 1918 in Tilburg geboren werd. Dat hij Nederlands was. Dat hij in Apeldoorn op het woonwagenkamp woonde, op 1 juli 1944 in het concentratiekamp terechtkwam en op dat moment 24 gulden en 60 cent bij zit had (‘gevangenengeld’ dat door de Duitsers werd ‘beheerd’ — of begrijp ik het verkeerd en moest hij dat juist betalen?). Dat hij op 20 juli 1944 werd gedeporteerd naar de Duitse stad Borna in de deelstaat Saksen.

Wil je de documenten zelf bekijken? Scroll dan even verder.Bron: Arolsen Archives

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *