Mijn opa woonde als kind in de Grotekerksbuurt

Als je net als ik (te) veel tijd besteedt aan genealogie, kom je regelmatig per toeval van die leuke details tegen. Zo zag ik vorige week dat mijn opa in het pand naast het geboortehuis van Johan de Witt woonde. Hoe leuk! Want beide panden staan er (natuurlijk) nog.

Voordat het gezin van Casparus Kroonen en Jannetje de Groot op 1 april 1938 naar de Schuitenmakersstraat verhuisde, woonden ze volgens Dordtenazoeker in de Grotekerksbuurt op nummer 21 (thans 25). In de index (op pagina 171 van het pdf-bestand) staat dat 21rd in 25 verandert en 21zw, de bergplaats, in 27. Rood staat voor bovenwoning, zwart staat voor benedenwoning. Als we Streetview raadplegen zien we dat het met de nummerplaatjes verkeerd is gegaan: 27 zou boven zijn, 25 beneden.

Ze waren erg arm, maar ik mag toch hopen dat het gezin niet in de berging woonde. 😉

Aan de kleine kant was de woning alsnog, hoor. Doordat deze op 14 augustus jl. werd verhuurd, kun je online binnenkijken. Het valt niet meer voor te stellen, maar mijn overgrootouders woonden dus met 8 kinderen in een huis met 3 kamers, waarvan de slaapkamers (tegenwoordig) 12,6m2 en 18m2 zijn. Eén heeft “geen daglichttoetreding”, zo valt te lezen. Het klinkt misschien rampzalig, maar ik heb me laten vertellen dat voor in die tijd nog een behoorlijk groot huis was. Zelfs met 8 kinderen.

Nog even over het pand ernaast: hier werd op 24 augustus 1625 Johan de Witt, raadspensionaris van Holland, geboren. Op 25 september 1925, 300 jaar later dus, werd deze gevelsteen onthuld. Twee weken later werd mijn opa 3 jaar. Ik weet alleen nog niet of mijn opa daar toen al woonde.Bronnen foto’s: 1 / 2 / 3 / 4

Reacties op “ Mijn opa woonde als kind in de Grotekerksbuurt ”
  1. Leo het pand 21 rood was later 25 ik weet niet wanneer jou opa er gewoond heb ik ben e4 geboren in april 1948 het was een groot pand met voor kamer 6. Meter lang en 4 meterbreed daar achter in alkoof van 2,5 bij 3 meter dan daar achter de keuken 2,5 bij 3 meter en daar achter nog een kamer van 6 bij 4 meter trap naar boven een tussen kamer van 2,5 bij 4 meter dan de zolder met aan de voor en achter kant een kamer van 4 bij 3,5 meter daar tussen in de zolder van 10 a 11 meter

    1. Dank je voor je reactie, Jan. Dit klinkt als een behoorlijk huis. 🙂 Mijn opa is geboren in 1922 en ging in 1938 in de Schuitenmakersstraat wonen. Mijn opa woonde dus in de tussentijd in de Grotekerksbuurt, maar hoe lang weet ik dus (nog) niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *