Besef jij hoeveel voorouders je hebt?

Op mijn vraag over de DNA-test kwam trouwens een specifieke reactie, die me aan het lachen maakte maar me ook aan het denken zette. Beseffen wij eigenlijk wel hoeveel voorouders we hebben? Ik verklap het maar meteen: (bijna) ontelbaar. Desondanks was er iemand in die ene Facebook-groep waar ik het gisteren over had, die de test ook had gedaan maar die niet in de uitslag geloofde. Hij had namelijk geen enkel percentage Native American. Dat was opmerkelijk, zo stelde hij, want zijn oudbetovergrootmoeder was toch echt ‘a full-blooded Monacan Indian from Virginia’. Volgens mij begreep-tie niet wat-ie nou vond en zei.

Het aantal voorouders verdubbelt namelijk per generatie. Jouw ouders hebben allebei twee ouders, die samen weer vier ouders hebben en die vier ouders hebben samen weer acht ouders. Volg je het nog? Ik dacht, ik deel even een lijstje zodat je kunt zien en dus beseft dat het (bijna) onmogelijk is om de negende generatie terug te zien in je DNA.

Hoeveel voorouders heb jij?

Generatie 2: ouders > 2
Generatie 3: grootouders > 4
Generatie 4: overgrootouders > 8
Generatie 5: betovergrootouders > 16
Generatie 6: oudouders > 32
Generatie 7: oudgrootouders > 64
Generatie 8: oudovergrootouders > 128
Generatie 9: oudbetovergrootouders > 256
Generatie 10: stamouders > 512

En ga zo maar door…

Die ene oudbetovergrootmoeder van deze Sean is dus een van zijn 256(!) voorouders. Tot en met de negende generatie welteverstaan. Dat is dus 0,39%. Ancestry had kunnen aangeven dat hij ‘<1% Native American’ is, wat ze dus niet deden. Maar is het noemenswaardig? Ik betwijfel het. Toen ik in oktober 2017 de uitslag kreeg, bleek ik zogenaamd 1% Fins/Russisch te zijn. Daar hechtte ik totaal geen waarde aan. Gelukkig maar, want die procent bleek inmiddels te zijn verdwenen.

Veel opmerkelijker was dat mijn Scandinavische DNA van 31% terugzakte naar 3% Zweeds en mijn Britse DNA (Engeland, Schotland en Ierland samen) van 25% veranderde in 47%.

Ik deed mijn test bij Ancestry, maar ben toch wel nieuwsgierig wat bedrijven als 23andme en MyHeritage zouden zeggen over mijn etniciteit. Misschien dat ik het daar ook ga testen. Niet omdat ik er zo veel waarde aan het hecht of er in geloof, maar gewoon omdat ik het leuk vind.

Heb jij al eens zo’n test gedaan? Of overweeg je het?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *