De uitslag van mijn DNA is veranderd, wat?!

Nadat ik bij Ancestry mijn DNA had laten checken, schreef ik op 13 oktober 2017 de blogpost ‘Ik ben een Viking’. De uitslag vond ik spannend om te zien, maar verbaasde me eigenlijk niet. Met mijn sproeten en rode baard wist ik al dat ik een mannelijke variant van Pippi Langkous was. Dus logde ik niet meer in. Tot gisterochtend. En ik wist niet wat ik zag. Ik was ineens geen Viking meer!

Gelukkig noteerde ik de eerste uitslag. Deze was als volgt:
39% West-Europees
31% Scandinavisch
23% Brits
4% Italiaans/Grieks
2% Iers
1% Fins/Russisch
<1% Spaans

Bovenstaand lijstje is nu behoorlijk drastisch veranderd in:
50% Germaans Europa
42% Engeland, Wales, Noordwest-Europa
5% Ierland en Schotland
3% Zweden

Echt, ik weet niet wat ik zie. Het is een heel ander persoon! 😛

Ik ging natuurlijk meteen op onderzoek uit, want ik wilde begrijpen wat Ancestry doet. Er bleek niet veel aan de hand te zijn, want: “Your DNA doesn’t change, but our science does. We are continuously growing our database and improving our analysis. When we make new discoveries, we’ll update your results accordingly.”

Met andere woorden: Doordat zij hun database uitbreiden en daardoor hun werk verbeteren, verandert mijn uitslag automatisch mee. Het wordt er dus alleen maar nauwkeuriger door.

Gelukkig, maar het doet wel een beetje pijn dat mijn Scandinavische deel verdwenen is. 😉

Oké, even zonder dollen. Ik ben natuurlijk niet van gisteren en weet ook dat het allemaal niet zo veel zegt. Natúúrlijk is het deels flauwekul, want wat moet ik nou met één procent Fins/Russisch of een tiende deel Spaans. Lekker nietszeggend…

Toch denk ik dat het wel een indicatie geeft. Of hoop ik ’t?

Ondanks alle overdreven complottheorieën die ik online las, besloot ik in een Facebook-groep naar ervaringen en meningen te vragen. Zoals gewoonlijk waren die er in overvloed. Ik licht er een aantal uit.

“Percentages betekenen weinig, kijk naar gedeelde centimorgans.”

“Etniciteit is slechts een schatting en een lokkertje om mensen te laten testen.”

“De test die je hebt gedaan is alleen nuttig om verre neven en nichten te vinden. Het heeft geen zin om uit te vinden waar je voorouders vandaan kwamen. Dat is om een aantal redenen. Dus geloof geen enkele uitkomst van dit soort testen.”

“Mijn advies? Stop deze DNA-onzin. Het brengt je niets, het bewijst niets en het kost je alleen maar geld.”

“Naar mijn mening zijn er verschillende goede redenen om te testen: om biologische ouders te vinden, om je stamboom te ondersteunen en voor de lol.”

“Je moet het met een korreltje zout nemen. Toen ik het voor het eerst deed, zeiden ze 76% Scandinavisch, nu zeggen ze 13! De Finse en Joodse komen en gaan. Ik kan niet wachten tot de volgende update.”* Onder ‘Germaans Europa’ worden de landen Duitsland, Nederland, België en Luxemburg verstaan.
** Onder ‘Noordwest-Europa’ valt onder meer Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *