Mijn voorvader Anthonij Candel was soldaat!

Dikwijls hoor ik (beginnende) genealogen zeggen dat ze hopen op een prins of soldaat als voorouder. “Misschien ben ik wel van adel”, is ook een vaak gehoorde opmerking. Of men zoekt naar een familiewapen. Mij boeide dat allemaal nooit zo veel. Ik bedoel, als je een boer als voorouder hebt en de boerderij staat er nog of heeft er lang gestaan, valt daar vast ook een interessant verhaal over te vertellen.

Maar nu heb ik ineens een soldaat aan m’n fiets hangen en vind ik dat stiekem toch wel erg leuk. Wat ik over mijn stamgrootvader Anthonij Candel (geboren ±1640) gevonden heb? Nou, niet veel maar voor iemand die 350 jaar geleden leefde toch nog best wat.

Voordat ik met je deel wat ik tegenkwam nog even voor de duidelijkheid: de vader van mijn moeder had een oma die Jacoba Candel heette (je weet wel, die van de winkel aan de Dubbeldamseweg in Dordrecht). Daar is deze soldaat een voorvader van. 🙂

Oké, daar gaan we.

1. Anthonij kwam volgens de trouwakte uit Breda, dat een garnizoensplaats was en dus bestaat de mogelijkheid dat mijn voorvader een Franse hugenoot was.

2. Anthonij trouwde in Groote Lindt (thans Zwijndrecht) met Pietertje Jacobs en kreeg met haar ten minste vier kinderen, te weten: Anna (1667), Josua (1670), Margrietje (1672) en Antoni (1677).

(bron / bron / bron / bron)

3. Anthonij was volgens het RHC Vechten Venen soldaat van beroep.

(bron)

4. Anthonij viel onder luitenant-kolonel Fransoijs Palm.

(bron)

5. Anthonij was een gedetineerde.

“Pieterken Jacobs, vrouw van Anthonij Candel, tegenwoordig gedetineerd, […] allen militairen onder de compagnie van Fransoijs Palm, luitenant-kolonel van het regiment de marine, “van dese jaere 1667”, gediend hebbende ter zee op het schip “Deventria”, gevoerd door voornoemde lt. kol. Palm.”

(bron)

6. Anthonij zat dus op het schip Deventria/Daventria.

(bron)

7. En de Kolonel Palmkazerne is vernoemd naar de luitenant-kolonel waar Anthonij onder viel.

(bron / bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *