Ik ben het enige kind, maar niet enig kind

Vanmorgen mocht ik eindelijk de sleutel van mijn vaders huis inleveren. Het waren vijf helse weken. Omdat je veel moet regelen, omdat je veel spullen moet uitzoeken, omdat je veel voor je kiezen krijgt. Deze weken zijn me niet in de koude kleren gaan zitten. Gelukkig ga ik morgen al in therapie. Ik kijk ernaar uit, hoe gek het ook mag klinken.

Ik wil iedereen bedanken voor alle mooie, uitgebreide reacties die ik op mijn vorige blogpost mocht ontvangen. Ik werd overspoeld met virtuele liefde. Natuurlijk wist ik dat ik een heftig onderwerp bespreekbaar probeerde te maken, maar dat het zó veel los zou maken… Wat maken mensen toch veel mee en wat hebben toch een hoop mensen verdriet.

In het verhaal schreef ik het altijd lastig te hebben gevonden om het enige kind te zijn. Ik schreef bewust ‘het enige kind’ en niet ‘enig kind’. Ik ben ten slotte het enige kind van mijn ouders, maar als alleengeboren tweeling in principe geen enig kind. Het is natuurlijk logisch dat de buitenwereld mij altijd wél als zodanig heeft gezien. Daarbij komt dat ik vaak met vooroordelen te maken kreeg. Ik zou “heel erg verwend” zijn en “alle liefde van de wereld” hebben gekregen, omdat ik dus niets met een broer of zus hoefde te delen. Had ik ’t maar mogen delen! Andere vooroordelen over enig kinderen zijn bijvoorbeeld gierigheid en sociale onhandigheid. Het geval wil dat ik altijd super sociaal en helaas veel te gul ben geweest. Nonsense dus.

Wat ik ook vaak te horen kreeg en wat in mijn geval dan weer wel klopt: enig kind zijn is zielig. Maar misschien was ik zielig omdat ik mijn tweelingbroer of -zus miste? We zullen het nooit met zekerheid kunnen zeggen.

Ondanks de vele vooroordelen die ik — en mijn soortgenoten — vaak te horen kreeg, zijn er opmerkelijk genoeg weinig lijstjes met kenmerken van enig kinderen online te vinden. Misschien beseffen mensen hoeveel onzin er over bepaalde zaken gesproken wordt? 😉 Om de lijstjes die ik tegenkwam, heb ik smakelijk zitten lachen. Enerzijds omdat ik me er totaal niet in herkende, anderzijds omdat ik het meeste behoorlijk stereotiep of ronduit belachelijk vond.

Maar: als het allemaal waar en kloppend is, betekent het wel meteen dat ik écht een alleengeboren tweeling ben en dus geen enig kind.

Voor deze blogpost pluk ik de 5 meest herkenbare (meer kwam ik er eigenlijk niet tegen, haha) en de 10 minst herkenbare kenmerken van het internet.

Ga er echt even voor zitten, want ze zijn soms best… uh… raar.

De 5 meest herkenbare (maar alsnog onzin):
• Enig kinderen kunnen heel goed alleen zijn;
• Enig kinderen zijn bijna altijd georganiseerder en verantwoordelijker;
• Enig kinderen vinden het normaal om tussen volwassenen te zitten;
• Enig kinderen worden veel te vroeg volwassen;
• Enig kinderen voelen druk op de schouders.

De 10 minst herkenbare (maar vooral onzin):
• Enig kinderen krijgen meer aandacht van hun ouders;
• Enig kinderen hebben een snellere intellectuele ontwikkeling;
• Enig kinderen zijn doorgaans egocentrischer;
• Enig kinderen vinden het moeilijk om gul te zijn;
• Enig kinderen kunnen terughoudend zijn;
• Enig kinderen hebben een grote, hechte vriendenkring;
• Enig kinderen mogen vaak een vriendje of vriendinnetje mee op vakantie nemen;
• Enig kinderen vieren uitzinnige verjaardagspartijtjes;
• Enig kinderen zijn het lievelingetje van hun ouders;
• Enig kinderen doen waar ze zien in hebben.

Conclusie
Al met al vond ik de lijstjes die ik tegenkwam dikke onzin. De reden? Het enige overeenkomende kenmerk is dat ieder enig kind zonder broer of zus opgroeit. Verder zijn ze allemaal anders. Gelukkig bleek uit een Amerikaans onderzoek dat enig kinderen inderdaad niet anders zijn dat kinderen die niet in hun uppie opgroeien.

Confronterend vond ik het wel dat overbescherming een veel voorkomend probleem is bij enig kinderen. Vaak zijn ouders bang dat er iets met hun enige kind gebeurt, krijgt het kind daardoor weinig vrijheid en proberen ze het afhankelijk van hen te maken. Helaas ontzettend herkenbaar.

Verder geen feest der herkenning.

Want ik had ooit een broer of zus.

Dus.Bronnen: 1 / 2 / 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *