Mijn stamovergrootvader kwam uit Sint Arnout

Ik heb een nieuwe naam aan mijn lijstje mogen toevoegen: Modo. Ik kwam ‘m tegen toen ik de stamboom van Candel (eindelijk) verder uitwerkte. Vanzelfsprekend was ik Antonia Moodo tijdens mijn zoektocht naar ‘mijn’ Candel al meermaals tegengekomen, maar ik hechtte er verder geen waarde aan. Ik wist namelijk nog lang niet of Antonia mijn voormoeder was.

Nu blijkt dat dat wel het geval is, heb ik meteen een serieus probleem te pakken. 😉 De naam wordt namelijk op verschillende wijzen gespeld en dus gaan er heel veel uurtjes werk in zitten om deze tak nauwkeurig uit te zoeken.

Ach, het houdt me van de straat. 🙂

Wat me het meest nieuwsgierig maakte, was het on-Hollandse aan de naam. Waar liggen de roots van mijn oudovergrootmoeder Antonia Moodo, mijn oudbetovergrootvader Pieter Modoo, mijn stamvader Lambrecht Madoo en mijn stamgrootvader Jan Modo?

(Valt het je op dat ik de achternaam op maar liefst 4 verschillende wijzen spelde?)

Een pagina over mijn stamovergrootvader Pieter Modo (geboren ±1635) verklapt het: Sint Arnout! Waar? Ja, daar dus… Zelfs Google kon me niet vertellen waar het ligt of ooit lag. Maar toen ik op de website van het Regionaal Archief Dordrecht ‘modo’ intikte, kreeg ik nuttige informatie over mijn naar Dordrecht geëmigreerde voorouders te zien. Sint Arnout bleek te staan voor Saint-Amand (aha!) en Modo bleek een Waalse verbastering te zijn van de naam Mandoir (normaals aha!).

De stamboom ziet er als volgt uit:

Generatie 8: oudovergrootouders

Jilles (Jillis) Kandel (20 juli 1743, Dordrecht — 4 september 1811)
gaat in ondertrouw op 7 mei 1796 in Dordrecht met
Antonia Moodo (Modoo) (1769 — 20 augustus 1828)

Generatie 9: oudbetovergrootouders

Pieter Modoo (*1731)
trouwt op 8 maart 1767 in Dordrecht met
Dirkje Binc (Bink / Binck) (1736 — 2 juli 1819 (83 jaar))

Generatie 10: stamouders

Lambrecht Madoo (30 januari 1692, Dordrecht)
gaat in ondertrouw op 10 november 1715 in Dordrecht met
trouwt op 24 november 1715 in Dordrecht met
Maria Catharina van Alphen (±1695, Dordrecht)

Generatie 11: stamgrootouders

Jan Modo (±1665, Dordrecht
gaat in ondertrouw op 9 april 1690 in Dordrecht met
trouwt op 26 april 1690 te Barendrecht met
Maria Lammerts (±1670, Dordrecht)

Generatie 12: stamovergrootouders

Pieter Modo (±1635, Sint Arnout)
trouwt op 6 maart 1661 in Dordrecht met
Catharina Beckers (±1640)

Generatie 13: stambetovergrootouders

Johannes (Jean) Modo (Mandoir) (Saint-Amand)
Michelle Ladam (Saint-Amand)Bron afbeelding: Regionaal Archief Dordrecht (bron / pagina 43)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *