Teuntje was de eerste die de oversteek maakte

Terwijl ik vorige week aan mijn eerste column voor Dordts Geboren werkte, ontdekte ik iets interessants. Aangezien de Den Rooijens uit Lage Zwaluwe ontzettend honkvast waren, ging ik er gemakshalve van uit dat mijn vaders vader de eerste van de familie was die de oversteek naar Dordrecht maakte. Maar dit bleek helemaal niet het geval.

Om er zeker van te zijn dat mijn opa de eerste Den Rooijen in Dordrecht was, raadpleegde ik nog even voor de zekerheid de websites van Dordtenazoeker en het Regionaal Archief Dordrecht. En wat zag ik? Generaties terug vertrok Teuntje den Rooijen van Zwaluwe naar Dordrecht. Dit móest familie zijn.

Op 1 oktober 1822 werd Teuntje in Hooge en Lage Zwaluwe geboren, als een dochter van mijn oudgrootouders Jan Willemse den Rooijen en Adriana Heijmans. Teuntje was dus de zus van mijn oudvader Hendrik, die geboren werd op 2 augustus 1824.

Op 8 augustus 1849 trouwde Teuntje in Dordrecht met ene Cornelis Hendrik Bresser. Zij was 26, hij was 28. Cornelis overleed op 19 december 1867 op 47-jarige leeftijd.

Op 25 januari 1871 stapte Teuntje opnieuw in Dordrecht in het huwelijksbootje. Deze keer met Gerrit Jacobus Meuhlhaus. Zij was destijds 48, hij 44.

Op 25 maart 1885 overleed Teuntje op 62-jarige leeftijd in Rotterdam.

Opvallend was dat uit beide huwelijken geen kinderen werden geboren. Maar klopte dit wel? Doordat ik echtgenoot Gerrit samen met ene Adriana Maria Bresser in het bevolkingsregister zag staan, dacht ik: hè, dus hij had wel een dochter. Om vervolgens te zien dat de achternaam van Teuntje werd genoteerd als ‘van Rooijen’, een fout die mijn vader en ik ontzettend vaak hebben moeten rechttrekken. Gék werden we ervan als er weer eens officiële papieren binnenkwamen met onze achternaam verkeerd geschreven.

Teuntje kreeg dus toch een dochter, en wel op 19 juni 1852. Maar in de geboorteakte van deze Adriana heet Teuntje ineens weer ‘de Roijen’ van haar achternaam. Hetzelfde geldt voor de geboorteakte van zoon Marinus Bresser, die op 7 oktober 1859 werd geboren. Zucht… Wat een rommeltje toch met al die verkeerd gespelde namen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *