Jan Frans stond met zijn woonwagen in de Boogjes

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat ik met de kleinzoon van Jan Frans van Laarhoven in contact kwam. Ome Frans, zoals mijn oma hem noemde, was een broer van mijn overgrootvader Willem (‘De Prik’). Door de politierapporten die ik gisteren raadpleegden, weet ik nu dat de twee broers rond dezelfde tijd met hun woonwagens in Dordrecht stonden.

Mijn overgrootvader kreeg in januari 1947 tweemaal een boete:
‘dat hij in verband met de strenge vorst een paard, dat in de open lucht achter een woonwagen, staande aan de Zeehaven stond vastgebonden heeft gestald bij den Stalhouder Bronk. Van Laarhoven had verklaard dat hij voor dit paard geen onderdak had kunnen vinden daar het sloeg.’ (bron)
‘terzake een paard bij strenge vorst zonder noodzaak in de open lucht laten staan’ (bron)

Ome Frans deed een jaar eerder juist aangifte:
‘te 13.00 uur – Doet Jan Frans van Laarhoven, oud 52 jaar, won. in de woonwagen Dordrecht 608, H-7964, staande aan de Boogjes-terrein Pols, aangifte dat onbevoegden, zich door middel van braak, toegang tot de woonwagen hebben verschaft en daarin alles overhoop hebben gegooid. Hij kon nog niet opgeven of er iets wordt vermist. Recherche bekend.’ (bron)

Hoe lang mijn overgrootvader en zijn broer in Dordrecht verbleven, heb ik helaas nog niet kunnen achterhalen. Wel wáár ze verbleven: mijn overgrootvader stond — niet heel verrassend — aan de Zeehaven terwijl ome Frans zijn woonwagen aan de Boogjes parkeerde. Het grootste deel van mijn leven woonde ik in de omgeving van de Boogjes, dus was het extra leuk om te lezen dat ome Frans daar op een terrein geparkeerd stond. Maar waar precies?

Het bleek het terrein van aannemer en bouwkundige Izaak Pols te zijn, links van de twee panden met de platte daken. Dit terrein bevond zich tussen de Pelserstraat, waar jaren later mijn moeder geboren zou worden, en de Botgenstraat. Hier stond ome Frans in ieder geval in januari 1940 met zijn woonwagen. In de wintermaanden zag dit stukje van de Boogjes er destijds uit zoals op de drie mooie zwart/wit-foto’s hieronder. Maar dat het strenge winters waren, konden we natuurlijk al opmaken uit het feit dat mijn overgrootvader tot twee keer toe werd bekeurd voor het buiten laten staan van zijn paard.

Ik heb trouwens nog wel teruggevonden dat ome Frans op 29 april 1933 van Rotterdam naar Dordrecht kwam en zich aan de Voorstraat vestigde. Op 16 november 1937 vertrok hij vanuit daar weer naar Rotterdam. Daarna is hij dus nog eens teruggekomen naar Dordrecht, maar deze inschrijving heb ik helaas nog niet weten terug te vinden.

Bronnen foto’s: 1 / 2 / 3 / 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *