Een interview vol fouten en aannames

Ik werd onlangs geïnterviewd over mijn familiegeschiedenis. Eergisteren verscheen het artikel in De Plusser en hoewel dit een feestje had moeten zijn, kon ik er een potje om gaan zitten janken. Er bleken ontzettend veel fouten in te zijn geslopen. De meest pijnlijke fout? De journaliste nam klakkeloos aan dat Kroonen mijn vaders kant is, terwijl ik natuurlijk mijn moeders achternaam draag.

Slordig en vooral ook heel erg pijnlijk. Ik heb niet voor niets afstand gedaan van mijn eerdere achternaam. Daar zit een heel verhaal achter. Wat zeg ik, ik kan er een bóek over schrijven! Nadat ik het stuk ter controle toegestuurd kreeg, vroeg ik om verschillende (belangrijke!) aanpassingen. Maar het mocht niet baten.

Gelukkig was de redactie van Dordt Centraal zo sportief om de online versie voor me aan te passen. Desondanks neem ik het de journaliste wel kwalijk dat zij — hoewel het natuurlijk per ongeluk gebeurde — de eerste (foutieve) versie inleverde. Om die reden verwacht ik dat er in de volgende editie een rectificatie wordt geplaatst. Deze rectificatie heb ik voor de zekerheid zelf maar geschreven en klinkt als volgt:

Blik op Vroeger van de vorige Plusser verhaalt over Leo Kroonen, die vertelt over zijn familieonderzoek. De tekst die is geplaatst, is echter niet de juiste versie en bevat derhalve een aantal onjuistheden. Een rectificatie is op z’n plaats, omdat de familie Kroonen niet Leo’s vaders kant maar moeders kant betreft. Daarnaast zou de geïnterviewde gesteld hebben dat hij nooit iets heeft meegekregen van de negatieve beeldvorming rondom woonwagenbewoners en dat zij een gesloten groep vormen. Dit is beide onjuist. Meer informatie over het onderzoekswerk is te vinden op www.leokroonen.nl.

Ontzettend jammer trouwens dat het op deze manier is gegaan, want visueel ziet het artikel er fantastisch uit. Wil je ‘m online bekijken? Dat kan hier op pagina 17. Mocht je liever de (gratis) papieren versie in huis willen halen, dan vind je de afhaalpunten hier.

Update: Uren later viel me ineens op dat de onderschriftjes in de online versie niet kloppen, terwijl die in de papieren versie juist wel klopten. Het onderschriftje onder de foto rechtsonder had onder de foto linksboven gemoeten. Het oorspronkelijke onderschriftje onder de foto rechtsonder luidde als volgt: ‘De zus van Leo’s oma, Bernardina van Laarhoven, met haar echtgenoot Hans Baegen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *