De 11-jarige Hendrik Kroonen bood ‘der Koninginnen bouqetten aan’

Gisteren kreeg ik van een medegenealoog een krantenartikel toegestuurd. In de Dordrechtsche Courant van 20 augustus 1897 stond namelijk ene Hendrik Kroonen vermeld. Twee dagen eerder had er een vorstelijk bezoek in Dordrecht plaatsgevonden en “geen mensch in Dordrecht, die aan dezen heugelijken dag geen deel nam.”

Ik licht wat mooie alineatjes uit: “Precies om 10.37 stoomde de koninklijke extra-trein der Holl. Spoor het station binnen, onder leiding van den inspecteur Roffelse en den ingenieur van Swieten, beiden van de Holl. Spoor. H. M. de Koningin was gekleed in wit gebloemd satijn met een hoed met witte veeren; H.M. de Koningin-Regentes was in zwarte zijde. […] De Koninginnen werden door den burgemeester verwelkomd in de eerste-klasse wachtkamer, door de firma Gescher & Kemper te Breda in een stemmig en aangenaam compartement in den stijl van Lodewijk XV ingericht. […] In de eerste ziekenzaal zongen de in de inrichting verpleegd wordende kindertjes — het aantal verpleegden bedraagt thans 20 — der Vorstinnen met hun schuchtere stemmetjes het volgende lied toe: […] In de tweede ziekenzaal boden de 11-jarige Hendrik Kroonen en de 7-jarige Lena van Welie der Koninginnen bouqetten aan. […] Hoogst voldaan verlieten de Vorstinnen het Ziekenhuis, bij het afscheid nemen nog vriendelijk wuivend naar de verpleegsters, die boven aan de ramen stonden.”

Op 20 augustus 1897 was Hendrik dus 11 jaar oud. Hoogstwaarschijnlijk werd hij geboren in 1886. De kans is heel groot dat het hier gaat om de op 23 februari geboren zoon van Jan Hendrik Kroonen en Louisa Candel, waarover ik eind vorig jaar al schreef. Louisa bleek een zus te zijn van mijn betovergrootmoeder Jacoba, die aan de Dubbeldamseweg een winkel had.

Het is dus ver weg, maar Hendrik is wel degelijk familie.

Wat een leuke vondst, dankjewel medegenealoog! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *