De Kroonens waren duidelijk welgesteld

Mijn opa groeide op in bittere armoede. Door het drankgebruik van zijn vader en de armoede die het veroorzaakte, had mijn opa altijd een grote hekel aan alcohol. Door het familieonderzoek dat ik sinds tweeënhalf jaar doe, wordt steeds duidelijker hoe welgesteld de familie Kroonen eigenlijk was. En dat mijn overgrootvader een van de weinige armoedzaaiers was.

Eergisteren kreeg ik een aantal prachtige foto’s toegestuurd van Harry Kraaijeveld, een ver familielid. Hij en ik bleken dezelfde oudouders te hebben, namelijk Hendrik Kroonen en Janna van Megchelen. De foto’s kreeg ik van een nazaat van Gerrit Willem, een broer van mijn betovergrootvader en mijn opa’s opa Wouter Hendrik Jacobus.

Kijk die bolhoedjes, kijk je prachtige kleding. Ongelooflijk, wat een rijkdom. Een serie schitterende foto’s waar ik ontzettend blij mee ben.

Onder de foto’s staan bijschriften die mijn verre familielid erbij zette.


“Ongeveer 1890: foto’s van de ouders van mijn oma (Maria Hendrika Van Pelt-Kroonen). Mijn overgrootmoeder (achterop de foto staat 17 jaar oud, van 16-1-1872) (Maria Bosman Jansen), geboren op het zogenaamde Kluizenaarspad (omgeving De la Reystraat-Toulonselaan) en mijn overgrootvader (Hendrik Kroonen) (op de foto mogelijk 18 jaar oud, van 19-8-1872). Hoewel geboren aan de Hellingen kwam Henk oorspronkelijk uit de omgeving Nieuwkerk/Heer Heymansuysstraat (o.m. Burgemeesterspoortje). Daar woonde hij ook in de meeste jaren van zijn jeugd. (zijn ouders: Gerrit Willem Kroonen en Maaike Barto, haar ouders: Pieter Bosman Jansen en Johanna Verhoeven). Na hun trouwen (in 1894) zijn mijn overgrootouders gaan wonen op de Noordendijk (t.h.v. de Riedijkshaven) en daarna in de Oranjestraat (Reeweg), nr 48. Ze zijn in 1918 verhuisd naar Zwijndrecht, mijn oma was toen 13 jaar. Mijn oma keerde voor haar huwelijk een korte tijd weer terug naar Dordt, waarschijnlijk vanwege de verzorging van haar grootouders Bosman Jansen-Verhoeven (ook Oranjestraat). Mijn overgrootvader kreeg in 1915 een baan bij de Jurgens in Zwijndrecht. Aanvankelijk woonde het gezin aan het PC Hooftplein (het oude tuindorp Meerdervoort), uiteindelijk aan de Lodewijk van Nassaustraat. De laatste jaren van haar leven woonde mijn overgrootmoeder bij mijn opa en oma boven hun winkel (slijterij Van Pelt aan de Ringdijk). Hendrik overleed in 1949, Maria in 1953. Mijn overgrootmoeder kreeg 11 kinderen waarvan er 6 als baby of als peuter zijn gestorven!! De tweede foto is een foto van mijnovergrootmoeder Maria Bosman Jansen met haar jongere zus (Van Werd-Bosman Jansen), ongeveer dezelfde tijd.”


“Nog een foto. Links Hendrik Kroonen, daarnaast Maria Bosman Jansen, onbekend en met sneeuwbal mijn oma Marie Kroonen (ergens in Zwijndrecht).”


“Nog een foto van de familie Kroonen. Locatie onbekend (waarschijnlijk ergens in Zwijndrecht, maar kan ook in Dordrecht zijn, circa 1920). In het midden Hendrik Kroonen (met zakhorloge), rechts Maria Bosman Jansen. De jongen recht vooraan is zoon Hendrik Marinus (Henk) Kroonen. Links van Hendrik Kroonen (waarschijnlijk) zijn broers Wouter Hendrik Jacobus Kroonen met vrouw en Gerrit Willem Kroonen (met strohoed) met vrouw, daarnaast de oudste zus Kroonen. Mijn oma (Maria Hendrika, 13-10-1905) mogelijk helemaal links (2e rij), daarnaast haar oudere zus en jongste broer Wouter. Haar oudste broer Gerrit Willem en vrouw en kind staan helemaal rechts.”


“Mijn moeder Riet(je) van Pelt (in het midden) en haar zusjes Rina (links) en Corry (rechts) (1942).”


“Trouwfoto van mijn grootouders Cees van Pelt en Maria Hendrika Kroonen (1928), (Cees van Pelt, broer van Henk van Pelt (slijterij-limonadefabriek Raamstraat).”

Reacties op “ De Kroonens waren duidelijk welgesteld ”
  1. Leo, er zijn nog andere rijkdommen, een ervan zijn deze prachtige foto’s. Je zoektocht levert je een enorme stapel info op. Groet Elle

    1. Absoluut! En ik vind ook iedere vondst weer een pareltje, een soort rijkdom. 🙂 Alle energie die ik erin steek wordt gelukkig beloond.

  2. Misschien kun je mijn naam (Harry Kraaijeveld) vermelden bij ‘deze foto’s ontving ik van een ver familielid’,

    (het leidt tot verwarring bij familieleden)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *