Mijn oma herkende me niet meer

Afgelopen paasweekend was een weekend dat ik liever niet had meegemaakt. Voor de allereerste keer herkende mijn oma me niet meer. En dat vond ik ongelooflijk pijnlijk en confronterend.

Sinds enige tijd lijdt mijn oma aan een vorm van dementie. Ik hoorde de verhalen van mijn familie en geloofde deze natuurlijk wel, alleen als ik bij mijn oma op visite kwam, was ze steeds kraakhelder.

Maar ineens was alles anders.

Ze zei de vreemdste dingen tegen me, kon totaal niet plaatsen wie ik was, waarom ik langskwam of waarom ik haar knuffelde. Ze vroeg me of ik misschien een broer was van Fred, mijn moeders neef. Toen ik ontkennend antwoordde, zei ze verbaasd: “Je wilt toch niet zeggen dat je enig kind bent, hè?!” Toen ik knikte, begon ze te lachen omdat ze dacht dat ik haar voor de gek hield. Daarnaast sprak ze over mijn opa als “haar man” in plaats van het gebruikelijke “je opa”. Ook vertelde ze in de tegenwoordige tijd over de nonnenschool. Ze had ineens weer klasgenootjes die zaten te bidden.

Eventjes twijfelde ik of ik dit verhaal wilde opschrijven en delen, maar omdat mijn blog ook wordt gelezen door familieleden die mijn oma niet dagelijks zien, vond ik het toch verstandig om te vertellen wat er momenteel aan de hand is.

De tekst gaat door onder de foto.

Vorig jaar februari overleed mijn oma’s zusje. Tijdens de begrafenis observeerde ik mijn oma een aantal keren, omdat het me opviel dat ze geen traan liet. Ineens viel me op dat mijn oma staarde, dat dingen niet meer bij haar binnenkwamen, dat alles haar nog maar nauwelijks bereikte. Duidelijk is dat ze destijds al aan dementie leed. Tegelijkertijd moet het overlijden van haar zusje toch een enorme klap zijn geweest; mijn oma is sindsdien erg achteruitgegaan.

Twee dagen nadat mijn oma me niet meer herkende, ging ik nog eens langs. Met lood in m’n schoenen, bang om de confrontatie aan te gaan. Desondanks wilde ik weten of ze me weer niet zou herkennen, of ik écht helemaal uit haar geheugen was. Ik belde aan, even later ging de deur open en toen… Toen schreeuwde mijn oma luidkeels: “Haaa jongchie!”

Wat is dementie toch een nare, vreemde ziekte.

Maar het is niet iets om je voor te schamen. Het zou juist meer besproken moeten worden. En daarom deel ik bij dezen mijn verhaal.

De tekst gaat door onder de foto.

Terwijl ik verdrietig achter mijn laptop zat, zocht ik naar liedjes over dementie. Althans, dat was de bedoeling. Ik stopte echter meteen bij mijn eerste vondst. ‘Dement’ van Paul de Leeuw is een nummer dat ik het delen waard vind. Lees en luister maar waarom.

Paul de Leeuw – Dement

Voor ik in m’n auto stap
Kijk ik nog een keer om
Oma staart naar buiten lijdzaam en gelaten
Het aangevreten standbeeld
Getergd door ouderdom
Dat hardop in zichzelf staat te praten
Als in een poppenkraam
Staat zij daar voor het raam
‘k Heb moeite om mijn tranen te bedwingen
Ik zwaai nog even vlug
Maar het oudje zwaait niet terug
Het lijkt wel of ze zachtjes staat te zingen

Oma, waarom liet je mij in de steek?
Heb je mij geestelijk verlaten?
Je ogen zo flets en je haren zo bleek
Ik zou nog zo graag met je praten

Opa was jouw alles
En toen hij was doodgegaan
Zat je urenlang stil voor je uit te staren
Je maakte niets meer schoon
Je vervuilde langzaamaan
En je sprak verward over jouw kinderjaren
Soms liep je ’s avonds laat
Met de poppen over straat
Die jij nog uit je kindertijd bewaard had
En ik weet nog van die keer
O, je wist volstrekt niets meer
Dat je een hele nacht bloot voor de koude haard zat

Oma, waarom liet je mij in de steek?
Heb je mij geestelijk verlaten?
Je ogen zo flets, je haren zo bleek
Ik zou nog zo graag met je praten

Vorig jaar december zei jij:
“Jij weet toch wel dat
Als ik later groot ben ik dan ga studeren
En heel misschien verhuizen we dan naar de grote stad
En vraag ik aan papa om nieuwe kleren”
Ach, je had het al verwacht
Toen ben je weggebracht
Daaraan bleek eenvoudigweg niet te ontkomen
En soms als je helder bent
Dan vraag jij mij: “Lieve vent,
Waarom heeft de Heer mij nog niet weggenomen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *