Neeltje Kroonen woonde een jaar in Amsterdam

Hoewel ik Harmen Snel een goede genealoog vind die mooi kan vertellen, vind ik dat hij bij Verborgen verleden te veel voorbij komt. Niet om Harmen, maar om Amsterdam. De redactie lijkt iets te veel zijn best te doen om te laten dat uiteindelijk iedereen roots in onze hoofdstad heeft. Iets wat natuurlijk helemaal niet zo is.

Aan mij is — zover ik weet — niets Amsterdams. Eigenlijk ben ik een soort halfbloedje, haha. Doordat zowel mijn vader als moeder half Zuid-Hollands en half Noord-Brabants is, ben ik dat automatisch ook. Amsterdam is voor mij dus niet interessant.

Toch keek ik in de bevolkingsregisters of er toevallig een Dordtenaar met dezelfde achternaam in onze hoofdstad heeft gewoond. Ik vond er één, en het bleek verrassend genoemd een zus van mijn betovergrootvader Wouter Hendrik Jacobus Kroonen te zijn.

Neeltje werd geboren op 11 juni 1843 als een dochter van Hendrik Kroonen en Janna van Megchelen. Mijn oudouders dus. De geboorteakte vond ik hier.

Toen ik de bevolkingsregisters bekeek, viel me niet alleen op dat Neeltje samenwoonde met haar partner Matthias Ippendorf, maar ook dat mijn oudmoeder Janna bij haar dochter en schoonzoon inwoonde. Wauw!

Ze woonden op de volgende adressen:
• Bickersgracht 88 / Van juni 1885 tot en met september 1885.
• Zandhoek 1 / Van september 1885 tot en met oktober 1885.
• Realengracht 1 / Van oktober 1885 tot en met mei 1886.
• Haarlemmer Houttuinen 68 / Van mei 1886 tot en met augustus 1886.

Op Realengracht 1 woonde mijn voormoeder Janna niet. Omdat ik haar verder niet in de registers kon vinden, is het aannemelijk dat ze voor een half jaar terug naar Dordrecht is gegaan, om later weer bij haar dochter in te wonen.

Wat verder meteen opvalt is dat Neeltje in een jaar tijd op 4 verschillende adressen woonde. Hoe dat zo? Iemand vertelde me dat “omdat er veel woningen leeg stonden, nieuwe bewoners vaak een aantal maanden gratis konden wonen”. Dit vond ik fascinerend. Via Google vond ik inderdaad bevestigende informatie: “Verhuizen in de stad: Nog een budgetoverweging die ik uit familieoverlevering ken: in de tijd dat er woonruimte genoeg was (nou ja, rúimte… een gedeelte van een verdieping), kreeg een nieuwe huurder soms enkele maanden gratis wonen. Als die periode voorbij was, verhuisde het gezin weer naar een volgende aanbieding. De overlevering verwijst naar de arbeidersbuurt in Den Haag tussen Westeinde en Veenkade, eind 19de eeuw.”

Ook liet ik me vertellen dat er geen omnummering heeft plaatsgevonden en er op Westelijke Eilanden weinig is afgebroken, maar dat Bickersgracht 88 én Zandhoek 1 er in ieder geval niet meer zijn.

Ik fiets er binnenkort maar eventjes langs.

Bronnen: 1 / 2 / 3 / 4

Op de foto: ‘De brug tussen Bickerseiland en de Realengracht, Amsterdam 1897.’ • Door: Jacob Olie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *