Nieuwe informatie over Adrianus van der Linden in Duitsland

Meer dan een jaar geleden ontdekte ik dat de broers van mijn vaders moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland overleden. Hierop besloot ik de International Tracing Service te contacteren en beide dossiers op te vragen. Afgelopen week ontving ik de stukken met betrekking tot Adrianus van der Linden, mijn oma’s halfbroer.

Aan de hand van de stukken die ik online al had gevonden, wist ik dat Adrianus werd geboren op 30 januari 1914 en dat hij op 28 april 1945 overleed. Helemaal aan het einde van de oorlog blies hij dus zijn laatste adem uit. Vrij heftig. Ook wist ik waar hij begraven werd: St. Mauritz in Münster. Wat konden de nieuwe documenten me vertellen?

Net als bij de broer van mijn andere oma werd ik ook nu weer teleurgesteld. De documenten vertelden namelijk weinig nieuws. Wel kwam ik te weten dat Adrianus overleed in een ‘Engelsch hospitaal’ in Münster, en dat hij daar maar zes dagen heeft gelegen. Hij kwam binnen op 22 april en overleed op de 28ste. Verder staat hier en daar vermeld dat deze documenten door het Nederlandse Rode Kruis zijn opgevraagd.

Daarnaast bleken de documenten na de oorlog te zijn opgevraagd door een familielid: “Op 14 Juni 1946 zonden wij U een antwoord op een aanvrage ten behoeve van Mevrouw A. v.d. Linden – Vlaskamp, die wij via het Search Bureau ontvangen hadden. Dit antwoord berustte echter helaas op een abuis. Vlaskamp betrof n.l. een zekere A.J. van der Linden, laatst bekend adres: Memelerplatz 7, Krefeld, Linn, zonder opgave van geboortedatum nog -plaats.”

Vermoedelijk is dit Adrianus’ weduwe geweest.

Verder niets nieuws. Weer weinig specifieke informatie, weer geen doodsoorzaak of andere gruwelijke details. Misschien dat men bij de International Tracing Service dergelijke informatie niet mag delen, ik heb geen idee. Wel weet ik dat ik met deze hulp, die ik natuurlijk enorm waardeer, niets opschiet.

En dat is behoorlijk balen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *