Nieuwe informatie over ome Lowie in Duitsland

Vorig jaar maart nam ik contact op met de International Tracing Service (ITS). Ik wilde meer te weten komen over de oorlogse tijden van mijn opa, mijn oma’s broer en de twee broers van mijn andere oma. Doorgaans duurt het zeker zo’n twee jaar voordat je een reactie krijgt; de instantie krijgt namelijk ontelbare verzoeken per dag binnen. Ik ontving echter vandaag al een reactie.

Ik vermoed dat dit komt door het volgende. Een aantal weken geleden liet de kleindochter van mijn oma’s broer me weten dat op de gezinskaart de verkeerde geboortedatum bij Lowie genoteerd staat. Hij werd niet op 20 februari geboren maar op 26 maart. Hierop besloot ik de ITS de correcte geboortedatum te laten weten, om te voorkomen dat ze aan de slag zouden gaan met de verkeerde informatie en ik logischerwijs niets toegestuurd zou krijgen.

Helaas ben ik alsnog niet veel wijzer geworden. Daarnaast zijn de scans van de toegestuurde documenten niet in bijzonder goede kwaliteit. Het is (bijna) onleesbaar. Desalniettemin waardeer ik het natuurlijk heel erg dat er kosteloos naar deze documenten is gezocht.

Wat ik wel te weten ben gekomen? Allereerst staat genoteerd dat Lowie aan de Kromme Elleboog 48 in Dordrecht woonde. Mijn oma woonde als kind in deze straat, maar of haar broer destijds nog thuis woonde en mijn oma dus ook op 48 woonde, is voor nu nog even de vraag. Ten tweede vertellen de documenten dat Lowie meermaals werd gearresteerd, waarschijnlijk nadat hij keer op keer was gevlucht. Ten derde staat zwart op wit dat mijn oma’s broer inderdaad in Duitsland gevangen heeft gezeten. En tenslotte, en dat vind ik het meest verrassend, blijkt hij op een schip werkzaam te zijn geweest als stoker. Compleet nieuwe informatie voor ons.

Verder verklappen de documenten dus niets. Nu hebben we nog steeds geen idee waar in Duitsland mijn oma’s broer vastzat, hoe lang hij van huis is geweest, in welke gevangenis hij zat, op welk schip hij werkzaam was, waarvoor hij überhaupt werd gedeporteerd én gestraft. Natuurlijk, het zijn eigenlijk lugubere feiten die je niet eens wilt weten. Ome Lowie zweeg er niet voor niets over.

Maar toch, zat hij ondergedoken? Was hij uitgesproken anti-Duits? Of kwam het doordat hij oorspronkelijk een woonwagenbewoner was? We zullen het antwoord op deze vragen nooit krijgen.

Ik ben ontdaan, niet voldaan.


De handgeschreven notitie heb ik laten uittypen en vertalen: ‘Neue Norddeutsche und Vereinigte Elbeschiffahrt AG Hamburg.’ (The New North German and allied Elbe Shipping Company Hamburg.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *