Het huisje waar mijn opa opgroeide

Zoals eerder besproken groeide mijn opa op in de Schuitenmakersstraat. Op nummer 2 woonde hij met zijn ouders en 7 broers en zussen. In een piepklein huisje. Voor ons inmiddels ondenkbaar.

Toen ik onlangs googelde op de naam van mijn overgrootvader Casparus Kroonen, kwam ik terecht op het opvallende artikel ‘Vergeten geschiedenis: de kosteloze huisjes van Misjngenes Zekeiniem’. Doordat ik Hebreeuwse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam studeerde, viel de Hebreeuwse naam me meteen op.

Misjngenes Zekeiniem (Steun aan Ouden van Dagen) was een Dordtse vereniging die zich ten doel stelde arme, oude, behoeftige joden gratis te huisvesten. Dit gebeurde in een van de vier huisjes waarover de vereniging beschikte. Een ervan was het huisje waar mijn opa opgroeide.

“In 1925 koopt het bestuur een nieuw huisje, nu aan de Schuitenmakersstraat F1689), nummer 2. In maart 1926 geeft het bestuur het in gratis huur aan drie mensen tegelijk: Benjamin Zwart (Alblasserdam, 3.3.1851), Benjamin Goudstikker (Bergen op Zoom, 22.10.1854) en Eva Wolf (Dordrecht, 16.12.1850), samen met haar zus Cato (‘Caatje’) Wolf (Dordrecht, 7.4.1853). Zij blijven er niet lang. De bestuursnotulen melden in 1930, dat het huis in 1929 is vrijgekomen en inmiddels in gratis huur is gegeven aan de familie Kahan – meerdere keren verkeerd genotuleerd als ‘Kahn’.”

Nadat de familie Kahan begin 1937 vertrekt, wordt het pandje eerst grondig opgeknapt. Om het vervolgens, vanaf 1 april 1938, tegen betaling aan mijn overgrootvader te verhuren: “In de Algemene Ledenvergadering van 20 juni 1939 wordt meegedeeld dat bij het pand Houttuinen zowel de achter- als voorgevel zijn geschilderd. De familie Van der Meusen bewoont het “keurig”. Het huis aan de Schuitenmakersstraat wordt sinds 1 april 1938 tegen betaling verhuurd aan ene Casparus Kroonen.”

Twee weken later wordt er tijdens een ledenvergadering meegedeeld dat mijn overgrootvader vier weken huurachterstand heeft. Terwijl hij er pas twee weken woont. Een beetje vreemd als je het mij vraagt, maar goed: “Een week later, op 14 april, keurt de ledenvergadering de gift goed. Meegedeeld wordt dat Kroonen intussen een huurachterstand van vier weken heeft opgelopen. De secretaris krijgt opgedragen Kroonen te verplichten elke week vijftig cent te betalen.”

Ik was altijd in de veronderstelling dat mijn opa in het huisje aan de Schuitenmakersstraat geboren werd. Hij bleek echter al 15 jaar te zijn toen het gezin het pand betrok. Helaas kwam ik er via Dordtenazoeker niet achter waar mijn opa hiervoor woonde. Weet jij het wel? Laat het me dan zeker weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *