Waar komt de naam Candel vandaan?

“Wat is het toch een vreemde naam”, zei mijn moeder vandaag. En ook ik kon de naam Candel al die tijd niet plaatsen. Voor mijn beleving klonk het Spaans en dus exotisch, maar wat werd er op internet over deze naam gezegd? Ik besloot het eindelijk eens te gaan uitzoeken.

Op Google zocht ik op ‘Candel surname’ en kwam vervolgens op verschillende websites terecht. Voor deze blogpost citeer ik het een en ander, want waarom parafraseren als je het ook kunt kopiëren en plakken? 😉

houseofnames.com
“Candel is an ancient Norman name that arrived in England after the Norman Conquest of 1066. The name Candel comes from the Norman name Cundel, and arrived with the Norman Conquest of England in 1066.
The surname Candel was first found in Yorkshire where they held a family seat in the North Riding as Lords of the Manor of Cundall, originally pre Conquest, Cundel, at the time of the Norman Conquest of England by Duke William of Normandy in 1066. In the Domesday Book survey taken in 1086 the village of Cundall was held by Alured from the Count of Mortain. Conjecturally the Cundalls are descended from this Norman noble.”
Conclusie: Brits, Engels

houseofnames.com
“From the historical and enchanting Italian region of the islands of Sicily emerged a multitude of noble families, including the distinguished Candel family. […] The surname Candel was first found in Naples, (Italian: Napoli, Latin: Neapolis) where the Candelori family of Naples, was one of the more ancient families of the city. The House of Candia was a noble family from Savoy in the 1300s. […] The recorded variations of Candel include Candelori, Candilori, Candelora, Candilora, Candelsi, Candelaria, Candi, Candia, Candiani, Candiano, Candida, Candidi, Candido and many more.”
Conclusie: Italiaans, Napoliaans

wikipedia.org
“Candel may be:

a surname related to Kandel
Sébastien Candel (born 1946), French physicist
Francesc Candel Tortajada (1925–2007), writer and journalist
Vicente Carlos Campillo Candel (born 1951), Spanish footballer and manager

a Middle English spelling of candle
Candel Astra, or simply candel, an Uruguayan brand of candy”
Conclusie: Spaans, Engels

namespedia.com
“Usage: 8% firstname, 92% surname.
Candel first name was found 69 times in 8 different countries.
Surname Candel is used at least 743 times in at least 19 countries.
Origin of this name is German.”
Conclusie: Duits

Engels, Italiaans, Spaans, Duits… Van bovenstaande zoekresultaten werd ik dus niet veel wijzer, Candel kan van alles zijn!

Hierop besloot ik om ook op FamilySearch.org te zoeken. Waar kwamen alle Candels vandaan? De geboortelanden die ik tegenkwam op chronologische volgorde: Austria, Denmark, El Salvador, England, France, Germany, Greece, Italy, Norway, Poland, Puerto Rico, Romania, Russia, Spain, Sweden, Switzerland, Syria, Turkey, Ukraine, United States.

Het hield maar niet op…

Conclusie? Ik gééf het op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *