‘Plotseling viel hij van zijn hooge standplaats’

Onlangs digitaliseerde het Regionaal Archief Dordrecht ontzettend veel kranten. Hierdoor ontstond er weer een schat aan informatie voor wiens voorouders in Dordrecht leefden. Aangezien alleen de Kroonens generaties lang op dit eiland woonden, zocht ik vanzelfsprekend op deze achternaam. Al snel merkte ik op dat er naast mijn betovergrootvader nog iemand anders Wouter heette. Dat kon geen toeval zijn!

Al snel begreep ik dat mijn betovergrootvaders broer Gerrit Willem zijn zoon naar zijn broer vernoemde. Kunnen jullie het nog volgen? Haha. 😉

De reden waarom Wouter in de krant stond was alleen behoorlijk heftig. Tijdens het werk verongelukte hij namelijk ernstig. In de krant stond geschreven: “De machinist van de ,,Hercules”, Wouter Kroonen, wonende op de Hellingen alhier, was, voor het verrichten van eenige werkzaamheden, in het kraaiennest van een der masten geklommen. Plotseling viel hij van zijn hooge standplaats naar beneden, onder in het schip, waarvan het dek reeds was weggebroken. Zijn maats snelden onmiddellijk toe en vonden hem in deerniswekkenden toestand liggen.”

Een dag later stond in de krant dat Wouter inmiddels was overleden: “is in het ziekenhuis hier ter stede aan de door den val bekomen wonden overleden.”

Vijfentwintig jaar later wordt Wouter herinnerd: “Hij was zoo ernstig gewond, dat hij na aankomst in het ziekenhuis alhier overleed.”

Maar wie was Wouter? Een tijdlijn.

5 juli 1877: geboorte Wouter Hendrik Jacobus (bron)

28 september 1899: huwelijk met Trijntje Rot (bron)

22 december 1899: geboorte zoon Gerard Willem (bron)

13 juli 1904: geboorte zoon Arie (bron)

9 januari 1906: geboorte dochter Trijntje (bron)

20 april 1911: geboorte tweeling Antje (bron) en Jannetje (bron)

16 augustus 1911: overlijden Wouter (bron)

19 november 1914: overlijden dochter Antje (bron)

14 augustus 1919: huwelijk Trijntje Rot en Hermanus Everardus Laarman (bron)

1 november 1929: scheiding Trijntje Rot en Hermanus Everardus Laarman (bron)

3 februari 1962: overlijden Trijntje Rot (bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *