‘Niet in staat in het onderhoud harer kinderen te voorzien’

In mijn vorige post schreef ik al dat het Regionaal Archief Dordrecht onlangs vele kranten digitaliseerde. Dit kwam goed uit, want ik wilde graag meer weten over de zaak van mijn overgrootmoeder Jannetje (Jansje) de Groot. Na het overlijden van haar eerste man Piet Kleton wilde zij — hoogstwaarschijnlijk uit armoede — haar vier oudste kinderen afstaan aan het weeshuis. Ik vond het hartverscheurend om te lezen. Dat dit zo uitgebreid in de krant werd besproken, afschuwelijk!

Het artikel dat is destijds las, verscheen op 15 juni 1917. Er bleek inderdaad meer over de zaak te zijn gepubliceerd. En wel op 19 juni (bron), 25 augustus (bron) en 1 oktober 1917 (bron, bron, bron, bron).

Hieronder volgen de artikelen op chronologische volgorde. Duidelijk is dat de heren van het bestuur flinke discussies hadden en er maar niet uit leken te komen. Uiteindelijk is mijn overgrootmoeders verzoek afgewezen. Haar kinderen werden niet opgenomen, omdat ze ‘slechts’ halfwees waren. Twee jaar later, op 14 augustus 1919, trouwde mijn overgrootmoeder met mijn overgrootvader Casparus.

15 juni 1917:

19 juni 1917:

25 augustus 1917:

1 oktober 1917:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *