De overlijdensadvertentie van mijn betovergrootvader

Op 1 september 1944 overleed mijn betovergrootvader Wouter Hendrik Jacobus Kroonen op 92-jarige leeftijd. Een dag later stond er een overlijdensadvertentie in de krant. Deze werd geplaatst door zijn zoon Arend, want hij had aan de Riedijk zijn slagerij.

Wat ik al wel wist, maar wat me nog steeds verbaast, is dat Wouter in een verpleeghuis in Rotterdam overleed. Waarom daar? Want voordat hij daar naartoe verhuisde woonde mijn betovergrootvader op gevorderde leeftijd in het oudemannenhuis aan het Bagijnhof (het ‘Nederlandsch-Hervormd Bestedelingenhuis’) in Dordrecht.

Even zijn laatste woonadressen op een rijtje:
tot en met 19 november 1940: Oranjestraat 7 (bron)
van 19 november 1940 tot en met 03 april 1944: Bagijnhof 21 in Dordrecht (bron)
van 03 april 1944 tot en met 11 mei 1944: Herradesstraat 15 in Dordrecht (bron)*
vanaf 11 mei 1944: Mathenesserlaan 490 in Rotterdam (bron)

Als ik op Dordtenazoeker op ‘Kroonen Oranjestraat’ zoek, zie ik dat ene Arend op nummer 7 woonde. Mijn betovergrootvader bleek op latere leeftijd bij zijn kleinzoon te hebben ingewoond.**

De reden van het vertrek naar Rotterdam zal waarschijnlijk een raadsel blijven.

* De kleinzoon van mijn overgrootvaders broer Arend nam contact met mij op. Hij wist mij te vertellen dat mijn betovergrootvader Wouter aan de Herradesstraat 15 inwoonde bij zijn dochter Magdalena Elizabeth en haar man Arie de Wit.
** Aanvankelijk dacht ik dat het hier om Wouters zoon Arend ging. De kleinzoon van deze Arend vertelde me echter dat het geen zoon maar een kleinzoon van Wouter betreft. Deze kleinzoon Arend trouwde met Jacoba Kwakernaak en was een zoon van mijn overgrootvaders broer Wouter Hendrik Jacobus Kroonen (die uiteraard vernoemd werd naar zijn eigen vader).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *