‘Om zijn stiefzoon van het leven te berooven’

Gisteravond ontdekte ik dat het Regionaal Archief Dordrecht heel veel kranten gedigitaliseerd heeft. Wat een verrijking! Ik zocht natuurlijk meteen op ‘Kroonen’ en ‘van Laarhoven’, twee van de drie familienamen die mij het meest bezighouden. Over de laatstgenoemde familie vond ik weer een spectaculair verhaal.

Mijn betovergrootvader Embertus van Laarhoven overleed op 5 juni 1907 aan tetanus. Hij was nog maar 35 jaar. Ruim een jaar later, op 30 september 1908, hertrouwde mijn betovergrootmoeder Bernhardine Minkhorst met Arnoldus Josephus Abrahams. Ten tijde van het huwelijk was Bernhardine 30, haar kersverse echtgenoot vijf jaar jonger.

Veertien jaar later, op 16 juni 1922, haalde Arnoldus de krant. En wel om het volgende: “logementhouder, A. J. A., wonende te Gorinchem, terzake van poging om zijn stiefzoon J. F. van Laarhoven, een woonwagenbewoner, van het leven te berooven.” Er bestaat geen twijfel dat het hier gaat om Arnoldus Josephus Abrahams en Jan Frans van Laarhoven, de broer van mijn overgrootvader Wilhelmus Joannes.

Het verhaal gaat verder: “althans hem zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. door opzettelijk daartoe met een geopend mes in de hand op dezen af te komen, althans, dat hij hem met doodslag, althans zware mishandeling heeft bedreigd, door met een geopend mes in de hand op hem toe te loopen en dreigende daarmede te steken.”

Man man man, wat een verhalen allemaal.

Lees het hele artikel hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *