Het komen en gaan van de van Laarhovens

Zoals ik in mijn vorige post al verklapte, zou ik graag op een wetenschappelijke manier willen kijken naar de beeld- en identiteitsvorming van autochtone woonwagenbewoners in Nederland vanaf 1875. Ik kijk het allemaal nog even aan, maar de kans bestaat dat ik volgend jaar september een masteropleiding ga doen. Mits mijn onderzoeksonderwerp wordt goedgekeurd natuurlijk.

Ik heb besloten dat ik me tot die tijd volop ga inlezen en oriënteren. Er is namelijk veel informatie in de archieven te vinden en dus zal ik uiteindelijk keuzes moeten maken. Een masterscriptie is dan wel groter dan een bachelorscriptie, het is nog steeds geen boekwerk. Je kunt niet álles meenemen in je onderzoek.

Vandaag begin ik met de voorbereidingen op dat onderzoek. Aangezien mijn familie in Dordrecht woont en daar dus sowieso een stukje woonwagengeschiedenis te vinden is, raadpleegde ik het Regionaal Archief Dordrecht. Ik zocht op ‘woonwagen’, iets wat ik gek genoeg niet eerder op deze website had gedaan (vraag me niet waarom!). In eerste instantie was ik benieuwd naar de locaties waar men hun woonwagen parkeerde, maar al snel kwam ik mijn oma’s achternaam tegen en was ik alweer afgeleid.

Als we de Dordrechtsche Courant openslaan en de rubriek ‘Van komen en gaan’ raadplegen, zien we wanneer mensen zich in- en uitschreven. Als er sprake was van een woonwagen, werd dat ook vermeld. Niet vreemd, want het ging tenslotte om woonadressen.

Hieronder volgen de vijf stukjes waarin mijn familie voorkomt.

De Dordrechtsche Courant, 1 juni 1937
‘Anna C. Hartogs, R.K., z.b., van woonw., adres Torenstraat 7 naar Tilburg, Oude Kerkstraat 13; Ludovicus C. van Laarhoven, R.K., van idem naar idem; Bernardina J. van Laarhoven, R.K., van idem naar idem; Johannes C van Laarhoven, R.K., van idem naar idem; Cornelia A. van Laarhoven, R.K., van idem naar idem; Maria van Laarhoven, R.K., van idem naar idem’
Op de Tilburgse gezinskaart die ik aan het begin van mijn familieonderzoek vond (precies twee jaar geleden alweer), staat dat mijn overgrootmoeder met haar gezin inderdaad op nummer 13 + 15 in de Oude Kerkstraat woonde. Het gezin schreef zich op 31 mei in de gemeente Tilburg in. Hun vorige woonadres was — volgens deze kaart tenminste — geen Torenstraat nummer 7 maar nummer 5. Ontzettend leuk trouwens om mijn oma (Cornelia A.) in dit rijtje te zien staan!
(bron)

De Dordrechtsche Courant, 27 juli 1937
‘Embertus J. van Laarhoven, R.K., z.b., woonwagen adres Torenstraat 7 naar Tilburg, Oude Kerkstraat 15’
Diezelfde gezinskaart verklapt ook dat ome Bart zich op 23 juli 1937 in de gemeente Tilburg inschreef. Twee maanden eerder vertrok het gezin dus al. Waar verbleef ome Bart gedurende die twee maanden?
(bron)

De Dordrechtsche Courant, 16 november 1937
‘J.F. van Laarhoven en gezin, R.K., koopman van woonwagen p.a. Voorstraat 26 bov. naar Rotterdam i.e. woonwagen adres Rubenzstraat 92.’
Ik vertelde natuurlijk al eerder dat mijn oma’s oudste broer in het gezin van ome Frans opgroeide en vele jaren later alsnog bij zijn moeder introk. Maar als deze J.F. inderdaad ome Frans is, dan betekent dit dat ome Bart ook in Dordrecht bij hem woonde. Daarnaast — en dat vind ik veel verbazingwekkender — zou hij dus ook een woonwagenbewoner zijn geweest. Ik nam namelijk aan dat mijn overgrootvader Wilhelmus Joannes van Laarhoven door zijn vrouw een woonwagenbewoner was geworden, maar misschien waren de van Laarhovens dit ook wel gewoon? De kans is groot dat het inderdaad ome Frans betreft, want hij kreeg in diezelfde jaren een aantal kinderen in Rotterdam. Kan geen toeval zijn!
(bron)

De Dordrechtsche Courant, 26 augustus 1938
‘A. C. Hartogs en gezin, R.K., zonder, Smidshof 6 van Tilburg’
Volgens de Tilburgse gezinskaart vertrok het gezin op 23 augustus 1938 weer naar Dordrecht. Ome Bart ging met het gezin mee. Op de kaart is te lezen dat het vorige woonadres inderdaad Smidshof 6 was.
(bron)

De Dordrechtsche Courant, 9 februari 1939
‘A. C. van Laarhoven, r.k., zonder in een woonwagen p/a Hellingen 18 ben., van Tilburg’
Of dit mijn overgrootmoeder betreft, betwijfel ik een beetje. Ze scheidde namelijk van haar man op 28 oktober 1935 en heette sindsdien gewoon weer Hartogs. Wie van de van Laarhovens had dezelfde initialen als mijn overgrootmoeder en hobbelde in februari mijn oma en haar broers en zussen achterna? Het moet wel familie zijn, want over de Hellingen vertelde mijn oma me weleens. Weet jij wie deze A.C. is? Laat het me dan zeker even weten!
(bron)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *