De Pelserstraat was te zien in ‘Andere tijden’

Gisteravond ging het bij Andere Tijden over de verdwenen beroepen. Het terugkijken waard! Om 9m34s is een paar seconden lang de Pelserstraat in Dordrecht te zien. In deze straat werd mijn moeder geboren en woonden mijn opa en oma decennialang. In het deurportiek van hun huis staat een meisje. Even was daar de hoop dat het om mijn moeder of een van haar zussen ging, maar gezien het jaar van opname kon dit niet het geval zijn. Het in totaal 16 minuten durende filmpje over de lorrenboer vond ik in de beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht. Schitterend!

Het archief beschrijft het filmpje als volgt: “Dick Zendman gaat met zijn zoon Jan op pad met de bakfiets om lorren, lompen en metalen te vergaren. Pakhuis in de Pelserstraat, sorteert vodden en oud ijzer in zijn pakhuis, volksvrouwen graaien tussen de lompen of er nog wat bruikbaars bij zit. Weegt lompen, gooit oude kachel op de bakfiets, vergaart met jutezak lorren, Winkelcentrum Crabbehof, stortplaats op de Staart, C&A Bagijnhof, lompen persen, Visbrug, Vriesebrug, Crabbehof: kachel wordt naar beneden gedragen, slaat in pakhuis oude lamp kapot, slopen van huizen terwijl Dick Zendman op zijn bakfiets voorbij komt.”

Op de website van Dordt Centraal las ik het volgende: “Lorrenboer Dik Zendman werd in 1965 tijdens zijn werkzaamheden gevolgd door filmer Ton Aarden. De documentaire werd dat jaar door de VPRO uitgezonden. In de film gaat Zendman heel Dordrecht door om zijn lompen en metalen op te halen. We zien hem in het nog in aanbouw zijnde Crabbehof, maar ook op De Staart en in de binnenstad, waar hij in de Pelserstraat een pakhuis had.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *