Dit is mijn oma’s halfzus Elisabeth

In maart ontdekte ik dat mijn vaders tante getrouwd was met Samuel Levisson. Al snel vond ik een schat aan informatie. De familie werd gedeporteerd, maar kwam deels terug. Onder de overlevenden bevond zich de man van mijn oma’s halfzus. Sal, zoals zijn roepnaam luidde, overleed pas in 2002. Het was vrij frustrerend te moeten constateren dat hij een paar straten verderop woonde zonder dat wij het wisten. Ik had hem dus makkelijk kunnen ontmoeten, misschien heb ik ‘m weleens gezien! Hoe kan het toch dat mijn vader nooit iets over een aangetrouwde Joodse familie heeft gehoord?

Nadat ik een oproep geplaatst had, kreeg ik verschillende linkjes toegestuurd. Op deze pagina las ik dat Sal naar Zittau werd gedeporteerd. Maar was het niet zo dat Joden die getrouwd waren met niet-Joden niet werden gedeporteerd? Zoiets ligt me namelijk bij, maar ik kan me natuurlijk vergissen.

En door deze pagina weet ik nu dat Elisabeth van der Linden drie kinderen aan haar man schonk: Mourits Samuel (1928), Wilhelmina (1931) en Marien (1932). Bij de geboorte van de jongste was ze dus nog maar 16 of 17 jaar. Aangezien het stel halverwege 1928 trouwde, werd Elisabeth ongehuwd zwanger. Dit verklaart de jonge leeftijd waarop ze trouwde. Nu ben ik alleen wel heel nieuwsgierig of er nog nakomelingen zijn, en of zij foto’s en verhalen hebben.

Gelukkig kreeg ik onlangs — nadat ik in ’t Dordrecht van toen een oproep had geplaatst — een serie foto’s van mijn oma’s halfzus en haar echtgenoot toegestuurd. Erg fijn om nu een gezicht bij de namen te hebben.

Reacties op “ Dit is mijn oma’s halfzus Elisabeth ”
  1. Beste Leo, Er was nogal verschil in het wel/ niet deporteren van gemengd gehuwde mensen. Onder andere het aantal grootouders natuurlijk. Ook kan meneer bij de ondergrondse gezeten hebben en betrapt. Mischien werd er na de oorlog niet over gesproken omdat ditveel te pijnlijk en te gevoelig was. Veel succes nog!

    1. Beste Christina, bedankt voor deze nuttige toevoeging! Ik had inderdaad graag te weten gekomen of mijn oma’s zus en zwager inderdaad ondergedoken hebben gezeten. Ze hadden immers al drie kinderen en dus een ‘echt’ gezin. Wie weet klopt er ooit nog een nazaat bij me aan. Ik hoop het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *