Waar mijn vader met zijn ouders woonde

Wat betreft de geschiedenis van mijn vader en zijn familie weet ik ontzettend weinig. Mijn vader sprak er nooit over of zei simpelweg niets te weten. Ik heb dus heel weinig aanknopingspunten om verder te kunnen. Begin dit jaar wist ik een nicht van mijn vader op te sporen, maar helaas bleek dit contact van korte duur. Wellicht overviel ik de familie met mijn (virtuele) komst. Hoewel ik vind dat ik het recht heb om foto’s van mijn opa en zijn familie te zien, ga ik verder contact natuurlijk niet afdwingen. Ik heb er respect voor als de ander mijn onderzoek niet op prijs stelt. Maar dit betekent wel dat ik volledig aangewezen ben op wat er online te vinden is, en aangezien mijn grootouders nog relatief kort geleden overleden zijn, is dat heel weinig.

Wat ik me herinner is dat mijn vader in de Veststraat in Dordrecht heeft gewoond en dat hij als kind naar Wielwijk verhuisde. Toen ik op Dordtenazoeker op ‘johan rooijen’ (de naam van mijn vaders vader dus) zocht, rolde er een hele lijst uit. De verhuizingen op chronologische volgorde:

17-10-1953 / 15-03-1960 → Voorstraat 52rd (72 na omnummering) / bron + bron

Mijn vader wordt geboren op 13 maart 1957.

15-03-1960 / 26-11-1960 → Hoge Nieuwstraat 28ben (50 na omnummering) / bron

26-11-1960 / 29-02-1968 → Veststraat 4rd (8 na omnummering) / bron

29-02-1968 → Banckertstraat 94 / bron + bron

Hierna verlaat mijn vader het ouderlijk huis om te gaan samenwonen met mijn moeder.

03-07-1978 / 19-10-1981 → Vleeshouwersstraat 39 / bron

Colijnstraat 141 / bron

30-11-1982 → Boogjes 82 / bron

Op 5 april 1984 word ik geboren. De eerste twee jaar van mijn leven woon ik op de Boogjes. Daarna verhuizen we in de zomer naar de Ruitenstraat, een zijstraat van de Boogjes.

Afgaande op bovenstaande informatie zocht ik het huis aan de Voorstraat op in het register van de zogeheten ‘huisvernummering’. Lijstnummer 219 (op pagina 263 van het bestand) bevat de naam van mijn vaders vader. Nummer 52rd werd inderdaad 72 en dus staat dit pand er nog. De onderburen die het winkelpand huurden, M. en C. de Rover, verkochten in januari 1958 ‘aardapp.- gr.- en fr.’ en in 1982-1983 ‘lev. midd.’. Dus deze foto uit de jaren ’80 volstaat!

Ik loop er de volgende keer eventjes langs, met een andere blik welteverstaan.

Op de foto: Voorstraat 70, de groentewinkel van De Rover, en 72, het huis waar mijn vader de eerste drie jaar van zijn leven heeft doorgebracht. / bron

Reacties op “ Waar mijn vader met zijn ouders woonde ”
  1. hallo Leo, volgens mij hebben je vader en ik samen bij Geluksvogels gevoetbalt. Hij was keeper. Later gingen we naar de LTS op de reeweg waar hij voor de schilder richting koos en ik metaal. Later kwam ik hem nog wel eens op zijn scooter tegen.

    1. Hallo Bob, dankjewel voor je reactie. Klopt allemaal! 🙂 Mocht je ooit nog eens foto’s tegenkomen waar mijn vader ook op staat, laat ze me dan zeker zien.

  2. Ik heb vanaf mijn geboorte 1947 tot mijn trouwen in 1969 op Veststraat nr6 gewoond,kan mij vaag herinneren dat jouw opa in de”bouw” werkte,jouw oma was een klein persoon,ze leefde heel afgezonderd,gordijnen altijd dicht.Heb geen foto’s waar je vader opstaat,heb ook op de Museumstraat school gezeten,maar dat was eerder.Mocht je nog iets willen weten dan hoor ik het wel.Mvrg.Cees

    1. Hallo Cees, dankjewel voor je reactie. Bijzonder hoe je mijn oma omschrijft. Ik heb haar nooit gekend en zoals meestal in dergelijke gevallen had ook ik haar nog zo veel willen vragen. Maar ik denk dat ze een gesloten persoon was, want mijn vader had nooit gehoord over de oorlogse verhalen die ik vond over haar zus en twee broers. Waar mijn opa gewerkt heeft, weet ik helaas niet. Mijn vader sprak simpelweg nooit over zijn ouders. Mocht je ooit nog iets te binnen schieten, laat het me dan zeker even weten. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *