Vincent van Gogh in Tilburg / 1866-1868

De bekende Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh woonde in heel veel steden, maar in slechts drie ervan woonden ook mijn voorouders. Voor deze drieluik licht ik het Tilburg, Dordrecht en Antwerpen van Van Gogh uit, en daarmee ook dat van mijn voorouders.

Ik grap weleens dat ik half half ben; half Zuid-Hollands en half Brabants. Voor mijn beide ouders geldt precies hetzelfde. Het geval wil namelijk dat mijn moeders moeder Brabants is en haar vader Zuid-Hollands, en het bij mijn vader precies andersom is. Hoewel er dus veel geschiedenis ligt in beide provincies, heb ik ondertussen heel weinig met Noord-Brabant. Ik heb er natuurlijk ook niets op tegen, maar sinds ik in onze hoofdstad woon ben ik me pas echt Zuid-Hollands gaan voelen. Gek hoe dat gaat.

Van Gogh
Vincent van Gogh woonde anderhalf jaar in Tilburg, van september 1866 tot en met maart 1868. Hij volgde onderwijs aan de HBS en woonde in bij de familie Hannik. Het schoolgebouw was oorspronkelijk bedoeld als paleis voor koning Willem II (1792-1849), maar heeft die functie uiteindelijk nooit gehad. De koning stierf namelijk voordat de bouw voltooid was. Terwijl Vincent in Tilburg onderwijs volgde, woonde hij aan de Korvel 40A (thans Sint Annaplein 18-19). Opvallend is dat uit het bevolkingsregister blijkt dat Vincent de enige kostganger was die de familie Hannik ooit in huis had.

Net als Van Gogh woonden ook mijn betovergrootouders Embertus en Bernhardina in Korvel. Mijn overgrootvader Wilhelmus Joannes werd er zelfs geboren.

Via deze Van Gogh Route ontdekt je waar Vincent precies woonde & werkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *