Vincent van Gogh in Dordrecht / 1877

De bekende Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh woonde in heel veel steden, maar in slechts drie ervan woonden ook mijn voorouders. Voor deze drieluik licht ik het Tilburg, Dordrecht en Antwerpen van Van Gogh uit, en daarmee ook dat van mijn voorouders.

In Amsterdam begon ik me dus pas te realiseren hoe Dordts ik eigenlijk ben en klink. Dit kwam niet alleen omdat ik Dordtenaren (net als Rotterdammers) veel nuchterder vind dan Amsterdammers, maar ook omdat me — vooral in het begin — zeer regelmatig gevraagd werd waar ik vandaan kom. Een enkeling vroeg zelfs naar mijn afkomst!

Terwijl veel Amsterdammers het idee hebben dat alles buiten de ring ‘de provincie’ is en het leven daar dus ophoudt, had ik vooral medelijden met ze. Hoe sneu is het als je in de veronderstelling bent dat je een unieke stedeling bent die ‘ABN’ spreekt en daardoor per definitie beschaafder of intelligenter bent? Het gebeurde regelmatig dat een student zat te gniffelen als een medestudent ‘met een accent’ aan het woord was. Tenenkrommend natuurlijk.

In het verleden (toen ik nog in Dordrecht woonde) heb ik hard mijn best gedaan mijn accent kwijt te raken of in ieder geval minder plat te praten. Heel veel succes boekte ik overigens niet, want van de week vroeg een Amsterdammer nog: “Zo, kom jij uit Rotterdam of zo?!” Gelukkig heb ik deze ‘strijd’ weten los te laten en ben ik het juist leuk gaan vinden dat ik met zowel een stadsdialect als sociolect ben opgegroeid. Ik schreef er meerdere posts over.

Van Gogh
Vincent van Gogh woonde slechts een paar maanden in Dordrecht. Om precies te zijn van 3 januari tot 2 mei 1877. Hij kwam naar het eiland om te werken in de boekhandel Blussé & Van Braam. Het werk als winkelbediende (‘bijlopie’) vond hij echter niet leuk. Veel liever wilde hij dominee worden. En dus bezocht hij iedere zondag drie diensten bij kerken van uiteenlopende aard en zat hij vaak Bijbel lezend op zijn gedeelde kamer aan de Tolbrugstraat Waterzijde, in de buurt van de boekhandel. Uiteindelijk vertrok Van Gogh naar Amsterdam om theologie te gaan studeren.

Zowel het pand waar hij woonde als het pand waar hij werkte bestaat niet meer. Wel hangt er een plaquette in de straat waar Vincent woonde.

Via deze Van Gogh Route ontdekt je waar Vincent precies woonde & werkte.

Reacties op “ Vincent van Gogh in Dordrecht / 1877 ”
  1. Beste Leo, Het pand waar Van Gogh heeft gewerkt staat er nog steeds en wel op Voorstraat 256, pal naast het voormalige V&D pand. Zie anders uitgave 29 van Dordrecht Monumenteel van januari 2009.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *