Vincent van Gogh in Antwerpen / 1885-1886

De bekende Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh woonde in heel veel steden, maar in slechts drie ervan woonden ook mijn voorouders. Voor deze drieluik licht ik het Tilburg, Dordrecht en Antwerpen van Van Gogh uit, en daarmee ook dat van mijn voorouders.

Vroeger vertelde mijn oma vaak dat haar moeder in Retie geboren werd. “Wij zijn een beetje Vlaams!”, riep ze dan trots. Stiekem hoopte ook ik dat we een beetje Vlaams zouden zijn, omdat ik Antwerpen een heerlijke stad vind — ik zou er zelfs willen wonen — en het Aantwaarps heerlijk vind klinken. Toen ik mijn betovergrootouders in het vreemdelingenregister van de Antwerpse politie tegenkwam, zag ik dat zij (helaas, haha) ‘gewoon’ Nederlandse vreemdelingen in Antwerpen waren. Niks Vlaams aan dus!

Nadat ik had ontdekt waar mijn reizende voorouders woonden, ging ik vorig jaar zomer voor een paar dagen naar Antwerpen en bezocht ik daar de Pachtstraat. Toen ik deze straat in wandelde, werd mijn vermoeden bevestigd. Het bleek zo’n kort straatje te zijn dat het huisnummer wellicht alleen tijdelijk bestaan heeft en dat Cornelis en Joanna met hun woonwagen op het pleintje stonden. Maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen.

Wel is aannemelijk dat mijn betovergrootouders het mooie Antwerpen als vertrekpunt kozen om vanuit daar van kermis naar kermis te trekken. Ze kregen namelijk al hun kinderen in een andere plaats en waren, zoals ik later ontdekte, foorkramers.

Van Gogh
Vincent van Gogh woonde van 24 november 1885 tot en met 28 februari 1886 in Antwerpen. Hij vertrok naar deze stad in de hoop les te nemen aan de kunstacademie en er zijn kunst te verkopen. Van het Nederlandse echtpaar Willem Henricus Brandel en diens vrouw Anna Wilhelmina Huberta huurde Vincent een kamer, gelegen aan de Lange Beeldekensstraat. Hoewel Vincent va Antwerpen genoot, hield hij het al snel voor gezien. Hij vond de “lui op de academie” hatelijk en begon te dromen van een leven in Parijs.

Via deze Van Gogh Route ontdekt je waar Vincent precies woonde & werkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *