Casparus werd na 10 dagen ‘uit den dienst ontslagen’

Bijna een jaar geleden kwam ik mijn overgrootvaders naam tegen in de Dordrechtsche Courant van 31 oktober 1906. Casparus kreeg het lotingsnummer 288, maar daarmee wist ik nog niet zeker of hij wel of niet in het leger gediend had. Vandaag kreeg ik onverwachts de huwelijkse bijlagen van Casparus’ eerste huwelijk — met Bastiana van Beek — toegestuurd. Hierin staat allereerst te lezen ‘dat hij op den 4 maart 1908 is ingelijfd en op den 14 maart 1908 uit den dienst is ontslagen’. Daarnaast vertelt het document waarom hij al na tien dagen werd ontslagen: ‘wegens lichaamsgebreken’.

In de trouwakte valt tevens te lezen dat onder de bijlagen ‘een bewijs van voldoening aan de Nationale Militie betreffende den bruidegom’ te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *