Brieven van Cas

Kort nadat ik op 1 oktober 2016 mijn blog lanceerde, schreef ik over mijn opa die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Wiesbaden te werk werd gesteld. Via Delpher kwam ik er al snel achter dat hij vanuit daar meedeed aan damspelletjes in de Dordrechtsche Courant. Mijn opa won meermaals.

Wat ik echter niet wist maar wat wel degelijk bekend was bij mijn moeder en haar zussen, was dat mijn opa’s broer Cas een serieuze dammer was. Ik kwam erachter doordat damspelhistoricus en denksportfilosoof Arne van Mourik twee maanden geleden contact met me opnam. Hij had namelijk een achttal originele brieven van mijn opa’s broer in bruikleen genomen. De brieven werden geschreven en gedicteerd door Cas, terwijl hij in het sanatorium BEGETU te Laren lag. Niet veel later overleed hij, wat hun halfbroer Piet middels een laatste brief liet weten. De brieven komen overigens uit de collectie van K.W. Kruijswijk.

In de volgende posts deel ik met toestemming de scans en uitgetypte brieven. Bij dezen wil ik Arne nogmaals bedanken voor deze prachtige documentatie en het nemen van alle moeite. Maar eerst nog even een tweetal foto’s van de broers Kroonen, genomen in de omgeving Schuitenmakersstraat — Houttuinen in de historische binnenstad van Dordrecht.


Jan de Bondt en Cas Kroonen.


De achterkant voor bovenstaande foto. Het is zeer aannemelijk dat de fotograaf deze tekst geschreven heeft, want zowel de voornaam als de achternaam van mijn opa’s broer is verkeerd geschreven.


Mijn opa Leendert Kroonen (rechts) en zijn broertje Freek Kroonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *