Jeronimus overleed in Nederlands-Indië

Op de website van Roosje Roos kwam ik vanmiddag meerdere Kroonens tegen. Meteen viel mijn oog op Jeronimus, omdat deze voornaam meermaals in mijn stamboom voorkomt. Dát moet familie zijn, dacht ik, en dus ging ik meteen op onderzoek uit.

Toen Jeronimus op 19 augustus 1895 overleed, was hij volgens het Algemeen Handelsblad, de Haagsche Courant en Het nieuws van den dag slechts 28 jaar oud. Teruggerekend zou hij dan in ±1867 geboren zijn. In het Regionaal Archief Dordrecht vond ik een geboorteakte van ene Jeronimus Kroonen die op 22 januari 1867 geboren werd. Kon niet missen!

Hoewel aardig ver weg bleken we inderdaad gemeenschappelijk voorouders te hebben, namelijk mijn oudovergrootouders Hendrik Jeronimusz Kroonen en Geertrui van Doorn. Voor mij reden genoeg om aandacht te schenken aan Jeronimus in Nederlands-Indië, want het is tenslotte voor ’t eerst dat ik iets over dit stukje Nederlandse geschiedenis tijdens mijn zoektocht tegenkom.

Zijn stamboom:
Hendrik Jeronimusz Kroonen & Geertrui van Dooren
Jan Kroonen & Louiza Hoskom
Jeronimus Kroonen & Anthonia Candel
Jeronimus Kroonen

Mijn stamboom:
Hendrik Jeronimusz Kroonen & Geertrui van Dooren
Hendrik Jeronimusz Kroonen & Rijka Berghuizen
Hendrik Kroonen & Johanna van Mechelen
Wouter Hendrik Jacobus Kroonen & Maria van Dijk

De in Semarang overleden Jeronimus was dus van dezelfde generatie als mijn betovergrootvader Wouter Hendrik Jacobus. Geen volle neven van elkaar, maar wellicht kenden de twee mannen elkaar wel. Ik schat de kans echter klein.

Oproep

Heb jij enig idee waar ik de overlijdensakte van Jeronimus kan vinden? En hoe ik kan achterhalen hoe hij om het leven gekomen is? Laat dan gerust een reactie achter of neem contact met me op door een mail te sturen.

Naast Jeronimus stonden er nog een drietal Kroonens in het systeem van Roosje Roos. Na wat speurwerk kwam ik er tot mijn verbazing achter dat het om drie broers ging, alledrie in Nederlands-Indië om het leven gekomen. Opvallend is dat ze destijds geen jonge knulletjes meer waren. Ik liep echter meteen bij hun ouders vast, mede door het vele gerommel met hun namen. Hun ouders heetten Johannes of Joannis Kroonen of Croonen en Petronella of Petronilla Henricus Smeijers (geen Smegers!), werden geboren in 1774 en 1780 en trouwden in 1804. Weet jij wel hoe de (groot)ouders van vader Johannes heetten? Dan houd ik mij aanbevolen.

Bronnen: 1 / 2 / 3 / 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *