Martinus’ eerste en tweede gezin

Soms vergt een familieonderzoek veel geduld en doorzettingsvermogen, want sommige dingen lijken of blijken erg te zijn verstopt. Vanmorgen kwam ik mijn oma’s stiefvader Martinus Jansen eindelijk in de registers van de burgerlijke stand tegen. Dergelijke registers zijn mooi om te hebben, want ze verklappen een hoop: beroepen, religies, woonadressen, verhuizingen en gezinssamenstellingen.

Onlangs kwam ik er al achter dat Tinus twee keer trouwde, schipper was en geen kinderen van zichzelf had. Verder viel er maar weinig over hem te ontdekken. Ook van de kaarten die ik vanmorgen vond werd ik niet heel veel wijzer. Wat vertellen ze over Tinus en zijn twee gezinnen?

Gezin 1

Allereerst valt op dat Tinus’ tien jaar jongere broertje ‘varensgezel’ was. Hugo voer dus mee op het schip waar Tinus schippersknecht was. Opvallender is echter dat de twee broers ieder tot een andere religieuze stroming werden gerekend: de een was katholiek, de ander hervormd. Aangezien Hugo nog maar 16 jaar was toen hij meevoer, is het niet aannemelijk dat hij van het katholicisme overstapte naar de Nederlands Hervormde Kerk. Groeide Tinus eigenlijk op in een hervormd gezin en werd hij later katholiek?

Gezin 2

Toen ik de andere kaart zag, viel me meteen op dat ome Bart er ook op vermeld staat. Toen Bart nog maar een ukkie was, werd hij namelijk als pleegkind opgenomen in het gezin van zijn overgrootvaders broer Frans. De kaart verklapt dat hij later alsnog bij zijn moeder is gaan wonen. Op de achterkant staat genoteerd dat zowel ome Bart als ome Lowie muzikant was. Tante Annie was fabrieksarbeider, tante Dien werkster. Ontzettend leuk om dit te zien!

Wat ook opvalt is dat Tinus inmiddels geen schipper meer was. Logisch ook, want hij ging natuurlijk samenwonen met mijn overgrootmoeder, die inmiddels haar woonwagen voor een zogenoemde burgerwoning had ingeruild.

Zoals ik al vermoedde, trouwde het stel in 1939. Samen met hun zeven (stief)kinderen woonden ze onder meer aan de Riedijk, de Riedijkstraat, Kromme Elleboog en Tolburgstraat. Een aantal adressen die mijn oma al eerder noemde, ontbreken echter.

De kaarten zijn hier te bekijken. Zie pagina 163 en 164 voor het gezin met Mathea Werner en pagina 165 en 166 voor het gezin waarin mijn oma opgroeide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *