Oproep: Wie was Martinus Jansen uit Ter Aar?

Mijn oma werd voor een groot deel van haar jeugd opgevoed door Martinus Jansen, de tweede echtgenoot van mijn overgrootmoeder Anna Catharina Hartogs. Tinus, zoals hij genoemd werd, moet een lieve man zijn geweest. “Ik zag hem als mijn vader”, vertelde mijn oma me vaak. Ze koestert nog altijd warme herinneringen aan hem, maar weet eigenlijk vrijwel niets over zijn achtergrond. “Daar werd vroeger niet over gepraat.”

Door mijn familieonderzoek werd mijn oudste tante nieuwsgierig naar het leven van Tinus, ook al is hij natuurlijk geen bloedverwant. “Het staat me bij dat hij zelf ook een stiefvader had”, vertelde ze me onlangs. Dit triggerde me om op onderzoek uit te gaan.

Erkend

Al snel kwam ik te weten dat Tinus op 18 mei 1907 in Ter Aar geboren werd. Zijn zus Johanna werd op 6 januari 1905 in Leiden geboren. Pas in 1920 werden de twee kinderen door Hermanus Jansen erkend. Opvallend is dat de andere twee zussen, Neeltje en Martina, niet in de huwelijksakte worden genoemd, erkend of gewettigd. Ze waren destijds niet overleden, want in 1938 trouwde Neeltje op 22-jarige leeftijd en Martina op 23-jarige leeftijd. De reden dat zij niet in de akte genoemd worden is simpel: Hermanus Jansen en Catharina van der Meer trouwden op 10 mei 1912, toen de jongste twee kinderen nog niet geboren waren. Daarnaast moet benadrukt worden dat mijn oma’s stiefvader vernoemd werd naar zijn grootvader aan moeders kant (iets wat in die tijd vrij ongebruikelijk was).

Aannemelijk is dus dat Hermanus inderdaad de stiefvader van mijn oma’s stiefvader was.

Tinus moet een pittige jeugd hebben gehad bij zijn moeder en stiefvader. Het is om die reden extra tekenend dat zijn ouders veel moeite hebben gedaan om de eerste twee kinderen alsnog te erkennen.

Schipper

Op 13 november 1930 trouwde Tinus met zijn eerste vrouw. Mathea Werner (geboren 29 juli 1898) had al een zoon uit een eerder huwelijk, Johannes Langbeek (geboren 5 december 1921), en scheidde van Henderikus Langbeek. Toen ze later met mijn oma’s stiefvader in de echt verbonden werd, was Tinus schipper. Wellicht was hij in dienst bij zijn schoonvader Johannes Wilhelmus Werner, die op zijn beurt ‘visscher’ was. Op 27 mei 1936 werd het huwelijk tussen Tinus en Mathea weer ontbonden.

Wanneer Tinus met mijn overgrootmoeder trouwde is me nog niet duidelijk geworden, maar het moet eind jaren ’30 zijn geweest.

Tinus overleed op 27 januari 1963 in Dordrecht.

Oproep

Weet jij meer over de families Jansen en/of van der Meer waartoe Martinus behoorde? Of heb je zelfs foto’s en andere documenten van hem? Neem dan zeker contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *