Hoogzwanger maar ongehuwd in 1720?!

Nadat ik gisteren de trouwakte van mijn stamgrootouders toegestuurd kreeg, vond ik al snel de trouwakte van hun zoon en mijn stamvader Hendrik. Allereerst viel me op dat hij ten tijde van het huwelijk woonachtig was aan de Varkenmarkt, de straat waar ik woonde voordat ik naar Amsterdam vertrok. Veel opvallender was echter dat Hendrik en Magteltie in oktober trouwden en in januari al hun eerste kind kregen. Mijn stammoeder had dus een flinke buik toen zij in het huwelijksbootje stapte. Waarom zat er zoveel tijd tussen het zwanger raken en het trouwen? Hadden ze er geen geld voor? Of was Hendrik misschien helemaal niet de vader van mijn oudbetovergrootvader Jeronijmus? Hoe dan ook, ik dacht dat de dames in die tijd altijd zo kuis en preuts waren… Niet dus!

4 oktober gingen mijn stamouders in ondertrouw, 20 oktober trouwden ze. Hendrik was destijds 25, Magteltie ±21. Zij kregen tenminste 4 kinderen:

 Jeronijmus, 3 januari 1721 (bron — zie pagina 104)

 

Jannetje, 9 maart 1723 (bron — zie pagina 129)

 

Michiel, 6 juni 1725 (bron — zie pagina 150)

 

Margriet, 23 Mar 1727 (bron — zie pagina 167)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *