Was Bastiana krankzinnig?

Voordat mijn overgrootvader Casparus Kroonen met mijn overgrootmoeder in de echt verbonden werd, was hij getrouwd met Bastiana van Beek. Hoewel zij samen kinderen kregen die mijn oudooms en oudtantes waren, voelde ik me niet eerder geroepen uit te zoeken wie Bastiana nou eigenlijk was. Totdat ik gisteren ontdekte dat het stel elkaar nog maar net het jawoord had gegeven toen hun eerste kind al geboren werd.

Bastiana’s (incomplete) levensloop:
17 november 1879: Bastiana wordt geboren
31 december 1902: Bastiana trouwt met Jacob Kloot (geboren 11 september 1880)
23 februari 1903: zoon Christiaan wordt geboren
7 mei 1904: zoon Gerrit wordt geboren
18 december 1906: dochter Rozina overlijdt (dertien maanden oud)
14 januari 1907: zoon Gerrit overlijdt (tweeënhalf jaar oud)
9 maart 1907: zoon Gerard wordt geboren
15 november 1908: zoon Jacob wordt geboren
7 januari 1909: echtgenoot Jacob overlijdt
3 maart 1910: Bastiana trouwt met Casparus Kroonen
18 mei 1910: zoon Wouter Hendrik Jacobus wordt geboren
16 augustus 1910: zoon Wouter Hendrik Jacobus overlijdt (drie maanden)
18 april 1914: Bastiana scheidt van Casparus
16 oktober 1918: Bastiana trouwt met Hermanus Bosua
24 december 1946: Bastiana overlijdt op 66-jarige leeftijd

We kunnen stellen dat Bastiana een bewogen leven heeft gehad. Zowel bij Jacob als bij Casparus raakte zij ongehuwd zwanger en met beide echtgenoten moest zij haar zeer jong overleden kinderen begraven.

Echt interessant werd het pas toen ik zag waar Bastiana op 66-jarige leeftijd overleed. Dennenoord, ik had er nooit eerder van gehoord. Het bleek een gesticht voor krankzinnigen en zenuwlijders te zijn geweest. Zo, die kwam wel even binnen. Aangezien ik natuurlijk geen nazaat van Bastiana ben, heeft het weinig zin om haar medisch dossier op te vragen. Wel is er online genoeg te vinden over deze psychiatrische instelling, die tegenwoordig overigens Lentis heet. Op die manier krijgen we toch een beetje een beeld van Bastiana’s laatste jaren.

lentiserfgoed.nl
entoen.nu
nl.wikipedia.org
rtvdrenthe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *