Waar het logement van Jan Willemse zich bevond

Nadat ik ontdekte dat mijn oudgrootvader Jan Willemse een goed bedeelde logementhouder was, wilde ik vanzelfsprekend weten waar in Lage Zwaluwe het logement zich ooit bevond. Dit bleek lastiger dan gedacht. Ik vind het sowieso opvallend hoe ingewikkeld deze tak is, helemaal als je je bedenkt dat de familie den Rooijen honderden jaren in hetzelfde dorp leefde. Zelfs de inschrijvingen in deze twee bevolkingsregisters verklapten het adres niet.

Om toch een beetje een idee te krijgen, raadpleegde ik de beeldbank van cultureelerfgoed.nl. Hier vind je namelijk de ‘oorspronkelijke aanwijzende tafel der grond-eigenaren en der ongebouwde en gebouwde vaste eigendommen’. Ik ploeterde me door de honderd pagina’s van Lage Zwaluwe, maar het werd gelukkig beloond. Ik vond Jan op deze en deze pagina.

Aan de hand van de perceelnummers, 286 en 287, kon ik vervolgens op de kadastrale kaart de locatie van het logement achterhalen. Waarschijnlijk bevond het zich aan de Onderstraat en/of Nieuwlandsedijk.

Bron hoofdfoto: topotijdreis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *