De zonen van Hendrik en Tanneke zaten in de bak

Er valt nog veel te ontdekken aan mijn vaders kant; het onderzoek naar de den Rooijens gebeurt nog maar mondjesmaat. Uit ervaring weet ik dat gevangenisregisters vele geheimpjes en interessante details kunnen verklappen, dus raadpleegde ik BHIC maar weer eens. Al snel vond ik mijn betovergrootvader Cornelis den Rooijen, maar dat ik ook zijn broers Jan en de later vermoorde Willem zou tegenkomen had ik dan weer niet verwacht. Did it run in the family?

Opvallend aan de eerste 2 is dat Cornelis en Willem tegelijkertijd in de gevangenis zaten. Mijn betovergrootvader zat alleen vijf dagen langer vast. Aannemelijk is het dus dat zij samen waren toen zij deze bedienende beambte mishandelden en dat Cornelis de meeste schuld had. O, wat had ik graag willen weten wat zich daar afspeelde…

Naam Cornelis den Rooijen
Leeftijd 25
Delict het slaan van een bed beambte in functie
Registratiejaar 1883
Periode 15 dagen, 28 februari tot en met 15 maart 1883

Klik hier voor de volledige scan.

Naam Willem den Rooijen
Leeftijd 22
Delict moedwillige mishandeling van een bed. beambte
Registratiejaar 1883
Periode 10 dagen, 28 februari tot en met 10 maart 1883

Klik hier voor de volledige scan.

Willem zat al eens eerder in de gevangenis en wel op zijn dertiende…

Naam Willem den Rooijen
Leeftijd 13
Delict diefstal in een bewoond huis
Registratiejaar 1874
Periode 1 dag, 10-11 januari 1874

Klik hier en hier voor de volledige scans.

Jan zat om een interessante reden in de gevangenis. Wat zou het precies geweest kunnen zijn?

Naam Jan den Rooijen
Leeftijd 16
Delict het spelen van geld binnen de gemeente Zwaluwe
Registratiejaar 1872
Periode 1 dag

Klik hier voor de volledige scan.


Update (25 maart 2018): Ik heb me laten vertellen dat ‘het spelen van geld binnen de gemeente’ meestal ging om verboden gokken in het openbaar zoals dobbelen of kaartspel, op een zondag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *