500 jaar den Rooijens in (Lage) Zwaluwe

Een aantal maanden geleden, ik was nog maar net met mijn vaders stamboom bezig, reed ik samen met mijn moeder langs het treinstation van Lage Zwaluwe. Vanuit de trein zagen we alleen maar groen. Hardop vroegen we onszelf af waar in hemelsnaam de huizen en mensen zich bevonden. Even grapte mijn moeder: “Zullen we uitstappen zodat je het graf van je overgrootouders kunt bezoeken?” Vragend keken we over de groene velden. Wat ís dit?

Door deze pagina kwam ik te weten dat het station weliswaar Lage Zwaluwe heet, maar ondertussen ongeveer 6 kilometer van het dorp vandaan ligt. “De dorpen Moerdijk en Zevenbergschen Hoek liggen dichter bij het station dan Lage Zwaluwe zelf.” Aha, vandaar dat we geen mens zagen.

Eigenlijk werd ik hierdoor alleen maar nog nieuwsgieriger naar de leefomgeving van mijn vaders vader, die ik overigens nooit heb gekend. Net als mijn grootvader Johan den Rooijen woonden ook alle andere voorvaders in Lage Zwaluwe. De oudste voorvader die ik via zwaluwsestambomen.nl kon vinden was mijn stamoudvader Adriaen Royen, die in 1545 in Zwaluwe geboren werd (hier wordt overigens van ±1540 gesproken). Dit betekent dat de den Rooijens al 500 jaar in (Lage) Zwaluwe leven. Ongelooflijk!


‘Ansichtkaart met vijf dorpsgezichten, 1908’ | Bron kaart: Regionaal Archief Tilburg

Reacties op “ 500 jaar den Rooijens in (Lage) Zwaluwe ”
 1. Hoi Leo,

  https://stadsarchief.breda.nl/collectie/archief/genealogische-bronnen/persons?ss=%7B%22q%22:%22rooyen%22%7D&sort=%7B%22order_i_datum%22:%22asc%22%7D&page=5

  J.L. Wiercx, Repertoire, 1820 / 04-12-1823 16

  Bekijk Akten
  Bron: Notariële archieven
  Soort registratie: notariële akte
  Aktedatum: 11-04-1823
  Bijzonderheden:

  Notaris: J.L.
  Wiercx
  Geregistreerde
  Jan Willemse de Rooyen (landbouwer in vlas) wonende te Lage Zwaluwe
  Diversen: Verklaart, schuldig te zijn aan Johan Carel Frederik Baron van Frankenberg en Proschlitz, wonende in Breda, op het Kasteel letter D nr.347, een bedrag van 2000 gld. Onderpand: 1 huis, schuur, tuin en erf, staande en gelegen in Lage Zwaluwe ne.386. Als borgen aanwezig: Gijsbert de Vogel en Aart Willemse de Rooyen, beiden landbouwers in vlas en wonende in Lage Zwaluwe. Gedaan ten kantore van notaris J.L.Wiercx in Ginneken. Getuigen: Jan van der Steen, herbergier, en Cornelis van der Sanden, kleermaker, beiden wonende in Ginneken.

  Helaas nog géén naam van het logement !

  1. Hallo Cor, dankjewel! Schitterend, die mooie scans. Ik ga er binnenkort een stukje over schrijven. 2000 gulden was in die tijd echt een hoop geld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *