In een woonwagen aan de Mijlweg werd mijn oma geboren

Mijn oma werd op 28 februari 1931 in een woonwagen geboren, maar waar in Dordrecht? Ik had geen idee. Het bleek de Mijlweg te zijn, vlakbij de Zeehavenlaan. “Als ik aan mijn moeder vroeg waar ik geboren werd”, vertelde mijn oma gisteravond, “dan zei ze: ‘Meid, scheid uit! Ik stond met zó hoog sneeuw je luiers schoon te maken.’ Dat verhaal heeft ze me vaak verteld.”

Later woonde mijn onrustige, reislustige overgrootmoeder met haar kinderen in zogenaamde ‘burgerwoningen’. Zo groeide mijn oma onder meer op in de Torenstraat, Lindenstraat, Glazenstraat, Riedijkstraat en de Kromme Elleboog.

Op deze pagina vond ik onderstaande foto, genomen op het woonwagenkamp aan de Mijlweg in Dordrecht. Een prachtig maar geromantiseerd beeld, want men leefde in bittere armoede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *