Mijn oma’s halfzus trouwde met Samuel Levisson

Toen ik op de naam van Johannis’ eerste vrouw Wilhelmina Ponte zocht, werd ik behoorlijk verrast. Hun dochter Elisabeth trouwde namelijk met ene Samuel Levisson. Hoe joods wil je een naam hebben? Aangezien ik Hebreeuwse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam studeerde, fascineert deze mooie vondst me natuurlijk extra, maar hoe joods was zijn familie? Want dat er in deze lijn ergens sprake moet zijn geweest van een interreligieus huwelijk mogen we misschien wel aannemen. Maar wanneer gebeurde dit dan?Op deze pagina lees ik dat Samuels vader Mozes, die in Klikow (Klykoliai, thans Litouwen) geboren werd, twee keer trouwde. In 1881 trad hij in het huwelijk met de hoogstwaarschijnlijk joodse Rebecka Becker, met wie hij drie kinderen kreeg, waarvan in ieder geval Elias in Riga (thans Letland) geboren werd. Twintig jaar later hertrouwde de logementhouder/slaapsteehouder Mozes in Oldenzaal met Jette de Boers. Uit dit huwelijk werden maar liefst tien kinderen geboren, waaronder Samuel.Dat ook Mozes’ tweede vrouw van joodse komaf was, kan ik uit deze pagina opmaken. Namen als Cohen, Juda en Salomon liegen er natuurlijk niet om. Aangezien familie van der Linden de Nederlands hervormde kerk aanhing, is het daarom aannemelijk dat het huwelijk tussen Elisabeth en Samuel het eerste interreligieuze huwelijk in deze lijn was.

Zoals ik al vaker heb aangegeven, weet ik helemaal niets van mijn vaders kant. Maar hoe is het toch mogelijk dat mijn vader nooit iets heeft verteld of gehoord over een tante die met een joodse man trouwde. Ik bedoel, het zou nog maar enkele jaren duren voordat Hitler aan de macht zou komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *