Mijn oma’s broers overleden in het Duitsland van de jaren ’40

Vandaag is me weer eens duidelijk geworden hoe ontzettend weinig ik over mijn vaders familie weet. Zeg gerust helemaal niets. Aan de ene kant is het natuurlijk best leuk dat hierdoor alles een verrassing is, maar aan de andere kant vind ik het helaas ook een rare gewaarwording. Want hoe is het toch mogelijk dat ik nooit iets gehoord heb over een joodse schoonfamilie of over ooms die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Duitsland het leven lieten?

Terwijl ik vanmorgen naar akten van mijn overgrootvader Johannis Willem van der Linden zocht, stuitte ik niet alleen op de joodse naam Samuel Levisson, maar zag ik tevens dat de broer en de halfbroer van mijn oma in Bremen en Amelsbüren overleden.

De twee overlijdensakten vertelden me het volgende:
— Op 6 april 1945 overleed mijn oma’s broer Johannis Willem van der Linden op 19-jarige leeftijd in Bremen. De overlijdensakte dateert van 10 december 1946;
— Op 28 april 1945 overleed haar halfbroer Adrianus van der Linden op 31-jarige leeftijd in Amersbüren. De overlijdensakte dateert van 12 september 1945.

Via het CBG kwam ik te weten dat Johannes niet in 1945 overleed, maar al op 6 april 1943. Tevens las ik dat Adrianus door tuberculose kwam te overlijden. Hieronder de drie kaarten van het Rode Kruis:

Aangezien mijn vaders ooms in eerste instantie beiden aan het einde van de oorlog overleden leken te zijn, was ik eventjes bang dat het om veroordeelde NSB’ers zou gaan. Dit bleek niet het geval. Beide broers komen namelijk voor in het register van de Oorlogsgravenstichting, wat in ieder geval betekent dat zowel Johannis als Adrianus geen NSB-verleden had.

Weet jij toevallig meer over deze twee broers en hun leven in Duitsland? Neem dan zeker contact met me op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *