Familie Levisson: een schat aan informatie

Terwijl ik zocht naar foto’s en feiten over de schoonfamilie van mijn oma’s halfzus Elisabeth van der Linden, werd me al snel duidelijk dat ik te maken had met een schat aan informatie. Er bleek namelijk veelvuldig over de familie Levisson te zijn gepubliceerd. Stiekem wel een beetje jammer dat het ‘slechts’ een aangetrouwde familie betreft.

Allereerst vond ik het een beetje vreemd dat Mozes op Joods Monument vermeld staat. Hij overleed immers op 84-jarige leeftijd in een bejaardentehuis in Poortugaal, in tegenstelling tot zijn vrouw Jette de Boers, die in Sobibor door vergassing om het leven werd gebracht. Joods Monument is bedoeld om “de meer dan 104.000 personen die in Nederland als joden werden vervolgd en de holocaust niet overleefden” te gedenken. Dit valt nota bene hier te lezen.

Daarnaast vond ik het een grote verrassing dat Samuel, de echtgenoot van mijn oma’s halfzus, pas in 2002 op 95-jarige leeftijd overleed. Als ik dit had geweten… Misschien woonde hij wel bij me om de hoek! Enkele nakomelingen zouden namelijk nog in Dordrecht wonen.

Erg mooi om te zien vond ik de onderstaande scans van het trouwboekje van Mozes en Jette, dat ik hier tegenkwam:

Op de website van Stolpersteine Dordrecht staat een uitgebreid verhaal over de familie, dat ik niet ga recapituleren maar wel zeer de moeite waard vind. Om de familie te herdenken volgt hieronder een reeks foto’s van de familie Levisson.

Mozes Levisson (bron)


Jette de Boers (bron)


Nathan Leiwensohn, Mozes’ vader (bron)


Jetta Kaplan Leiwensohn, Mozes’ moeder (bron)


Samuel, de oudste zoon van Elias, Mozes’ zoon (bron)


De broers Samuel en Herman, en Simons dochter Jacoba (bron)


Simon, tevens een zoon van Mozes (bron)


V.r.n.l.: Elias, zijn vrouw Maria Woudhuijsen, Simon, met diens vrouw Nelly van der Wall en hun dochter Jacoba (bron)

Reacties op “ Familie Levisson: een schat aan informatie ”
  1. Ik weet uiteraard niet of het deze Sam Levison is maar mijn vader woonde in de oorlog naast een Sam Levison in de van Blankenburgstraat in Dordrecht. Foto’s heb ik hier helaas niet van.

  2. Als je meer wilt weten van 8nwoners van Dordrecht dan kun je dat vragen aan mijn vader Piet Naaktgeboren. Die weet heel veel van Dordtenaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *