‘Ten gevolge van mishandeling overleden’

In januari schreef ik al dat mijn overgrootmoeders broer Janneman op brute wijze werd vermoord en dat zijn moordenaar Peer Kwak jaren later zelf werd doodgeschoten. Het stond destijds allemaal zeer gedetailleerd in de krant beschreven.

Doordat ik vorig jaar al het doodsbriefje van mijn betovergrootvader Embertus toegestuurd kreeg door het altijd behulpzame Regionaal Archief Tilburg, hoopte ik dat zij ook iets konden laten zien met betrekking tot het overlijden van Janneman. Volgend jaar is het immers precies 100 jaar geleden dat Joannes Christiaan Hartogs zeer onverwachts het leven liet. En ondanks dat kreeg ik vanmorgen inderdaad drie foto’s van een politiebriefje toegestuurd.

De doodsoorzaak staat in het Latijn genoteerd. Vrij vertaald betekent de zin ‘Bloeding na penetratie van de sleutelbeenslagader’ of, iets uitgebreider, ‘Bloeding na een steekwond, doorgesneden ader onder de sleutelbeenderen’.

Al die archieven, al die documenten. We moeten ze koesteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *