Ome Bart woonde in de Koningswei

In oktober vertelde ik al dat het oudste kind van mijn overgrootouders bij Wilhelmus’ broer Jan Frans van Laarhoven opgroeide. Ome Bart, zoals wij Embertus Joannes noemden, stond op de gezinskaart inderdaad als ‘pleegkind’ vermeld. Vele jaren later werd hij ingeschreven in Dordrecht, toen zijn moeder inmiddels was hertrouwd met Martinus Jansen.

Later zou ome Bart terugkeren naar Tilburg. Van de week werd me verteld dat hij in de ‘echte arbeiderswijk’ Koningswei woonde, en wel in de Kortestraat. De onderstaande foto geeft een prachtig tijdsbeeld van de straat.

Deze blogpost gaat verder onder de foto.

In het boek Tilburg, stad met een levend verleden las ik het volgende over de Koningswei: “De plannen van Hendri van Tulder om in de Koningswei een gewilde chique woonwijk te bouwen, liepen vast op de weigering van de gemeente om in straten en riolen te investeren. Daardoor verrezen er in de Koningswei goedkope woningen. […] De bewoners van de Koningswei werden de dupe, bestrating en verlichting bleven abominabel slecht, de wijk trok baldadige lieden en dronkelappen aan terwijl toevallige passanten er karrenvrachten afval zomaar op straat kieperden.” [p. 233] “Vanaf eind negentiende eeuw ontstonden echte arbeiderswijken, zoals Koningswei, Vogeltjesbuurt en Paduaplein en omgeving.” [p. 325] “Rond 1940 golden als achterbuurt de Koningswei, de Vee-dwarsstraten, St. Jorispad en Stevenzandsestraat.” [p. 326]

Elders online las ik: “Van Tulder begon in 1866 met de uitvoering en kreeg meteen ruzie met de gemeente over de aanleg van bestrating, verlichting en riolering. Omdat die voorzieningen zeer laat ontstonden, werd de Koningswei niet de bedoelde villawijk, maar een nogal primitieve doch roemruchte volksbuurt.”

En ook hier wordt gesproken van een ‘mislukte’ Koningswei: “Hoe dan ook, het project Koningspark is, als gevolg van het oer-menselijke bij een of meer betrokkenen, mislukt. Het Koningspark werd de Koningswei, wel bevolkt met goei echt Tilburgs volk, mensen met warmte voor elkaar en voor hun buurt (zie de foto-reportage), maar met de reputatie van een achterbuurt. De schuld van die reputatie lag trouwens ook hier dus niet bij degenen die de buurt kwamen bevolken.”

De verhalen over de Koningswei zijn dus niet al te positief. De foto van de Kortestraat vind ik des te mooier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *