Waar mijn oudouders Johannes Petrus en Elisabeth woonden

Vandaag is het precies een maand geleden dat ik schreef over mijn frustratie met betrekking tot de naam Minckhorst. Mijn betovergrootmoeder Bernhardina bleek de enige te zijn die haar achternaam op deze manier spelde. Toen ik op de overlijdensakte van haar moeder Elisabeth van de Griendt zag staan dat haar vader Johannes Petrus van zijn achternaam Menkehorst heette, kon ik eindelijk verder met deze tak.

Al snel kwam ik in contact met de achterkleinzoon van Anton Menkehorst, de oudere broer van mijn oudvader. Henk Menkehorst vertelde mij een fascinerend verhaal over de families naamswijziging.

De vader van Anton en Johan heette Bernhard en was afkomstig van de boerderij Menckhorst in de buurschap Avest nabij Groenlo. Zijn vader Assueres Bleuminck/Bluiminck had vier kinderen, waarvan twee de naam Menckhorst aannamen en twee de naam Bleuminck/Bluiminck behielden. Begin 1800 moesten mensen op last van Napoleon een naam aannemen. In Twente en de Achterhoek was het gebruikelijk dat mensen genoemd werden naar de naam van hun boerderij. En zo geschiedde.

Daarnaast stuurde Henk mij een foto toe van het huis waar mijn oudouders Johan en Elisabeth hebben gewoond. Dit moet rond 1900 zijn geweest, want toen zij vanuit Pruisen terugkwamen naar Nederland, vestigde het gezin zich in Tilburg. Volgens Henk woonden zij in het linker huis, dat zich bevond in de Oerlesestraat, op de hoek met de Veenstraat.Bronnen foto’s: 1 / 2 / 3

Reacties op “ Waar mijn oudouders Johannes Petrus en Elisabeth woonden ”
 1. Beste Leo Kroonen

  Je kan mij niet maar we hebben voorouders die in de familie van Laarhoven voorkomen zoals Bernadinne Minckhorst. Mijn opa Frans van Laarhoven is een broer van Wilhelmus (de prik) ik heb nog wat foto’s van de familie van Laarhoven en ook een foto van Bernadinne Mickhorst. Zelf woon ik met mijn vrouw Anneke in Spanje maar haar fb zag ik jouw voorbij komen en heb daar opgereageerd.

  1. Beste Frans,

   Allereerst bedankt voor je reactie.

   Enige tijd geleden heb ik jou al via MyHeritage proberen te bereiken, dus ik ben erg blij dat je contact met me opneemt.

   Ik heb een aantal foto’s van de familie op jouw MyHeritage-account gezien, maar heb je er nog meer? Ik zou ze dolgraag willen zien en op mijn website willen zetten, mits je dit goed vindt 🙂

   Mijn e-mailadres vind je om de contact-pagina.

   Hartelijke groet,

   Leo

 2. Assuerus Bluminck had inderdaad 4 kinderen namelijk:
  Joannes Wilhelmus Bluiminck gedoopt op 4-9-1795
  Gerarda Bluiminck gedoopt op 10-3-1798
  Henrica Menkehorst gedoopt op 24-9-1800
  Joannes Bernardus Menkehorst gedoopt op 19-4-1804
  De naamsaanname voor Napoleon was in 1812. De verschillende namen heeft dus niet te maken met de naamsaanname; ze hadden al verschillende namen bij de doop. Dat is echter niet bijzonder in de Achterhoek ik honderden voorbeelden waar de kinderen uit een gezin een verschillende achternaam hebben bij de doop. De ene keer schreef de pastoor de familienaam op en de volgende keer schreef hij de boerderijnaam op. De boerderijnamen zijn meestal ontstaan doordat er in de voorgaande generaties iemand heeft gewoond met die familienaam.
  Ik heb bovendien verschillende schrijfwijzen in mijn bestand; Menckhorst, Menkeharst, Menkehorst, Menkhorst, Minkhorst.

  1. Hartelijk dank voor deze nuttige toevoeging, Anton! Erg interessant wat je vertelt. Ik ben onbekend met de Achterhoek, dus fijn dat je een bericht hebt achtergelaten. Ik zal me er later wat meer in gaan verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *