Mijn oudgrootvader Jacob Candel was ‘graftmaker’ en ‘kerkeknecht’

Hoewel religie vroeger erg belangrijk was voor het collectief, kom ik nauwelijks iets tegen waaruit blijkt dat mijn voorouders naar de kerk gingen. Natuurlijk gingen ze dat wel, maar verder dan de geboorte van mijn oud overgrootvader in een doopboek, de inschrijving van mijn oudvader in het klooster en het overlijden van mijn oud overgrootmoeder in een begraafboek kwam ik niet. Tot vandaag.

De tak van mijn opa’s moeder was op een of andere manier de tak die mij tot nu toe het minst uitdaagde. Wat wil je ook met zo’n achternaam als de Groot. Afstammelingen zijn er in zo’n geval in bosjes en dus zag ik door de stambomen het genealogische bos niet meer. Vandaag besloot ik dan maar om niet naar mijn overgrootmoeders vader te kijken, maar naar haar moeder Jacoba Candel.

In tegenstelling tot de Groot vond ik de naam Candel wél fascinerend klinken, misschien omdat ik ‘m op z’n Spaans uitsprak. Wie zou het zeggen. Als ik google op ‘Candel nombre’ (Spaans voor ‘Candel naam’), komen de Pedro’s en Fernando’s inderdaad volop voorbij. Maar of deze tak inderdaad Spaans was, is ‘zorg’ voor later.

Ik kwam er namelijk al gauw achter dat mijn oudgrootvader Jacob Candel bij de geboorte van zijn eerste kind in 1824 ‘graftmaker’ was. Drie jaar later, bij de geboorte van zijn tweede kind, was hij ‘kerkeknecht’. Weer drie jaar later, bij de geboorte van zijn derde kind, was hij ‘kerkbediende’. Daarna zou hij bij alle vier kinderen (1, 2, 3, 4) die nog zouden volgen ‘gewoon’ timmerman zijn.Door benamingen als ‘graftmaker’ en ‘kerkeknecht’ begon ik meteen te fantaseren. Middeleeuwse visioenen die leken op de klokkenluider van de Notre Dame, ook al leefde Jacob nog maar 200 jaar geleden. Maar wat hielden deze beroepen eigenlijk in?

graftmaker — iemand die het graf groef en het na de begrafenisceremonie dichtmaakte;
kerkeknecht — iemand die als deurwaarder en ordebewaker werkzaam was, moest opletten of jongeren niet zaten te kletsen en de priester in de sacristie moest ophalen;
kerkbediende — iemand die allerlei arbeid verrichtte, van schoonmaken en stoeltjes klaarzetten tot klok luiden en kruis dragen.

Ik heb nog niet weten te achterhalen voor welke kerk Jacob werkte. Weet jij het al wel? Laat het me dan zeker weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *